Κορυφαίος «Ιούλιος Καίσαρ» του Μινκόφσκι

Κορυφαίος «Ιούλιος Καίσαρ» του Μινκόφσκι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα ωραιότερα έργα του μπαρόκ, η όπερα «Ιούλιος Καίσαρ» του Χέντελ, κυκλοφόρησε πρόσφατα σε νέα, έξοχη ανάγνωση από τον Μαρκ Μινκόφσκι με το σύνολο «Οι Μουσικοί του Λούβρου», που ερμηνεύει σε όργανα εποχής (Αrchiv).

Είναι πλέον φανερό, ότι οι ερμηνείες έργων αυτής της εποχής έχουν ωριμάσει από κάθε άποψη. Οχι μόνον έχουν δώσει καρπούς οι έρευνες των πρωτοπόρων, όχι μόνον έχουν ξεπεραστεί δογματισμοί και αγκυλώσεις, αλλά έχει αποκτηθεί μεγάλη εμπειρία και εξοικείωση με τη μουσική του 18ου αι. Τόσο οι μουσικοί της ορχήστρας όσο και οι τραγουδιστές ανήκουν ουσιαστικά στη δεύτερη -αν όχι τρίτη- γενιά, που μεταπολεμικά ασχολείται με το είδος, με αποτέλεσμα να αισθάνονται μεγάλη άνεση με τους κώδικες και το ύφος. Η μικροκλίμακα της επεξεργασίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή και φανερώνει πόσο σημαντική είναι στον κόσμο του μπαρόκ. O σεβασμός στις διαρκείς εναλλαγές δίνει στις φράσεις τις απαραίτητες αρθρώσεις, την ευελιξία αλλά και την ποικιλία, στοιχεία στα οποία βρίσκεται η ουσία της τέχνης του μπαρόκ. Ο Μαρκ Μινκόφσκι είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους αρχιμουσικούς στον χώρο αυτό, διότι, επιπροσθέτως, δίνει στις αναγνώσεις του έντονη θεατρικότητα. Οι αντιπαραθέσεις ταχυτήτων και δυναμικής, οι σιωπές και εξάρσεις που επιλέγει δεν στοχεύουν απλώς στον εντυπωσιασμό -στοιχείο που ούτως ή άλλως υπάρχει στο μπαρόκ- αλλά αναδεικνύουν με αμεσότητα τα συναισθήματα ή τις διαθέσεις κάθε μουσικού μέρους. Βασικό στοιχείο επιτυχίας της νέας ηχογράφησης -που πραγματοποιήθηκε «ζωντανά» στο Κοντσέρχαους της Βιέννης- είναι οι τραγουδιστές. Τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει με μεστή φωνή σκούρου ηχοχρώματος η εκφραστική μεσόφωνος Μαριάννα Μιγιάνοβιτς, ενώ την Κλεοπάτρα αποδίδει με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία η Μαγκταλένα Κοζενά. Μία ηχογράφηση, που τίθεται επικεφαλής της δισκογραφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή