ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγιώτη Αγαπητού

Το εβένινο λαούτο

εκδόσεις «Αγρα», 18,50 ευρ

Το πρώτο μισό του 9ου αιώνα η έριδα της Εικονομαχίας έχει διχάσει για δεύτερη φορά τη βυζαντινή κοινωνία, ενώ οι συνεχείς επιδρομές των Αράβων στη Μικρά Ασία έχουν αποσταθεροποιήσει το κράτος. Μάιος του 832. O αυτοκράτορας στέλνει τον πρωτοσπαθάριο Λέοντα επικεφαλής μιας πρεσβείας στον χαλίφη της Βαγδάτης για να διαπραγματευτεί ειρήνη στην Ανατολή. O πρεσβευτής και η συνοδεία του φτάνουν στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, τελευταίο σταθμό πριν από τα σύνορα. Κάτω από την ήρεμη επιφάνεια, τα πράγματα βρίσκονται σε αναβρασμό. Αραβες κατάσκοποι προετοιμάζουν μια εξέγερση, καλόγεροι υποθάλπουν την αίρεση της Εικονολατρίας, σωματέμποροι κλέβουν νεαρές γυναίκες για τα σκλαβοπάζαρα της Συρίας. O στρατιωτικός διοικητής φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο της πόλης. O αποτρόπαιος φόνος της δεκατριάχρονης κόρης του δικαστή έξω από τα τείχη τον αναγκάζει να ζητήσει τη βοήθεια του πρεσβευτή…

Ντόρα Λέβι Μοσάνεν

Το Χαρέμι

μετ. Κρίστυ Κουνινιώτη

εκδόσεις Λιβάνης

Πρόκειται για μια σαγηνευτική και γεμάτη ενδιαφέρον διαδρομή σ’ ένα μαγευτικό κόσμο που κατοικείται από σάχηδες, μάντισσες, ευνούχους και σουλτάνες. O αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή τριών γενεών πανούργων γυναικών. H Ρεβέκκα, που παντρεύεται το δυνάστη σιδερά Ιάκωβο τον Ορφανό, αποκτά από τον καταστροφικό της γάμο ένα μυστηριώδες σημάδι από πυρακτωμένο σίδερο ανάμεσα στο στήθος και μια αγαπημένη κόρη, τη Χρυσόσκονη. Μπαίνοντας στον κόσμο του χαρεμιού, έναν κόσμο γεμάτο χλιδή, ερωτισμό και κίνδυνο, η Χρυσόσκονη γίνεται η ευνοούμενη του σάχη και σύντομα γεννά μια κόρη, ένα πλάσμα γοητευτικό και αδίστακτο, την πριγκίπισσα Κορακίσια, η οποία μια μέρα θα κυβερνήσει την αυτοκρατορία.

Τζοάνα Τρόλοπ

Το κορίτσι από το Νότο

μετ. Σοφία Χατζηπαντελή

εκδόσεις Μεταίχμιο, 20 ευρώ

Η Γκιλόν, ιστορικός τέχνης, για να ξεφύγει από την πλούσια συντηρητική οικογένειά της στη Νότια Καρολίνα, αποφασίζει να εργαστεί στο Λονδίνο όπου θα γνωρίσει ένα ζευγάρι, την Τίλι και τον Χένρι. H φιλία αυτή πρόκειται ν’ αλλάξει τη ζωή όλων… Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται τους διαρκώς μεταβαλλόμενους κανόνες που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις, για τους άντρες που δεν μπορούν να δεσμευτούν, τις γυναίκες που δεν μπορούν να συμβιβάσουν την ανεξαρτησία με τη μητρότητα, και το χρόνο που φεύγει. Το βιβλίο κυκλοφορεί με δύο εξώφυλλα.

Leo Μalet

Ομίχλη στη Γέφυρα Τολμπιάκ

μετ. Γιώτα Κακαρούκα

εκδόσεις, «Κέδρος», 10 ευρώ

Παρίσι 1956. O ντετέκτιβ Νέστωρ Μπουρμά, παλιός αναρχικός, τύπος ανεξάρτητος και πνευματώδης, με μια ιδιαίτερη φιλοσοφία για τη ζωή, λαμβάνει στο γραφείο του ένα περίεργο σημείωμα. Θέλοντας να μάθει ποιος είναι ο άγνωστος σ’ αυτόν αποστολέας του μηνύματος, πηγαίνει να τον βρει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Οταν όμως φτάνει εκεί, ο άντρας είναι ήδη νεκρός. H μόνη ίσως που γνωρίζει κάτι είναι μια νεαρή τσιγγάνα, προστατευόμενη του μυστηριώδους ασθενούς. O Μπουρμά δεν έχει άλλη λύση παρά να συνεργαστεί μαζί της.

Ζαν Μισέλ Τιμπό

Νουρμπανού, H σκλάβα της Υψηλής Πύλης

μετ. Εφη Κορομηλά

εκδ. «Ωκεανίδα», 19 ευρώ

Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα και είναι ο πρώτος τόμος μιας τριλογίας με ηρωίδα τη θρυλική σουλτάνα Νουρμπανού, ενώ συγχρόνως συνθέτει μια ολοζώντανη τοιχογραφία του μεσογειακού κόσμου στη διάρκεια του 16ου αιώνα. Στα 1535 η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας κυριαρχεί σ’ όλη τη Μεσόγειο. Ομως στα ανατολικά υψώνεται σαν απειλή η επεκτατική πολιτική του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. H Τσετσίλια, κόρη ενός πλούσιου Βενετού εμπόρου, είναι μόλις δεκατεσσάρων χρόνων, όταν ο πατέρας της την παραδίδει σε μια φιλόδοξη αριστοκράτισσα. Στο παλάτσο της, η κοπέλα μαθαίνει να φτιάχνει θανατηφόρα δηλητήρια και μελετάει την τουρκική και την εβραϊκή γλώσσα. Για ποιον λόγο όμως γίνονται όλα αυτά;

Τhomas Vogel

To τελευταίο παραμύθι του

Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα

μετ. Λίνα Σιπητάνου

εκδ. «Κριτική»

Η ιστορία δεν πρόλαβε να τελειώσει γιατί ο παππούς, ο Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα, μεγάλος οινοποιός και μεγάλος παραμυθάς, πνίγηκε πάνω στη διήγηση με μια μεγάλη γουλιά από το κρασί του. H ιστορία αυτή είναι η χίμαιρα που ο Μανουέλ, ο εγγονός, κυνηγάει στην πιο έντονη φάση της ζωής του, όταν φεύγει από το Πόρτο για να σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα. Ετσι το ήθελε ο παππούς, ο μεγάλος παραμυθάς, γιατί τα μαθηματικά είναι η άλλη όψη του καθρέφτη, εκεί που ο μύθος συναντάει τη ζωή. Πίστευε ότι η μαγεία των αριθμών και η σαγήνη της διήγησης είναι το κλειδί για να μπορέσει ν’ ανακαλύψει κανείς τον εαυτό του. Αλλά οι ιστορίες που «κληρονόμησε» από τον παππού του δεν φεύγουν από το μυαλό του.

William Styron

Θέα στο σκοτάδι:

το χρονικό μιας τρέλας

μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδ. «Ποταμός», 12 ευρώ.

Το 1985 ο Αμερικανός συγγραφέας, που για πρώτη φορά μεταφράζεται στην Ελλάδα, έφτασε στα όρια της αυτοκτονίας, θύμα της κατάθλιψης, της ασθένειας που οδήγησε στον θάνατο τον Πρίμο Λέβι, τον Βαν Γκογκ, τη Βιρτζίνια Γουλφ. Σχεδόν από θαύμα κατόρθωσε να ξαναβρεί την ψυχική του υγεία και να καταγράψει το οδοιπορικό του ως πάσχοντος σε ένα κείμενο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1989. Τον επόμενο χρόνο εκδόθηκε αυτοτελώς και εκθειάστηκε από τους κριτικούς, ενώ με την ίδια θέρμη αγκάλιασε το βιβλίο και το κοινό.

ΠΑΙΔΙΚΑ

Ομήρου Οδύσσεια

Απόδοση: Κώστας Πούλος

Εικονογράφηση: Οξάνα

Τσάους

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 11 ευρώ

Τις συναρπαστικές περιπέτειες του Οδυσσέα έρχεται να αναπαραστήσει το νέο εικονογραφημένο βιβλίο της σειράς των «Ελληνικών», από τη στιγμή που ο ήρωας με τους συντρόφους του άφησε νικητής της ακτές της Τροίας, ώσπου να αράξει μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια μόνος, στο νησί του, την Ιθάκη. Κανένα εμπόδιο δεν στάθηκε ικανό να τον εμποδίσει να γυρίσει στην πατρίδα, γιατί, όπως λέει και ο μάντης Τειρεσίας, αν η καρδιά φλέγεται από τη νοσταλγία «πίσω ξανά στο πατρικό το σπίτι να γυρίσει/ούτε θεός ούτε άνθρωπος μπορεί να τη μποδίσει».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακύλα Γ. Παπαδομανωλάκης

Νεροχώρι Αποκορώνου –

ο οικισμός και τα μικροτοπωνύμιά του

εκδόσεις Tsalis, 15 ευρώ

Με φωτογραφίες και αναλυτική περιγραφή όλων των τοπωνυμίων της ευρύτερης κτηματικής περιοχής του Νεροχωρίου και πολλές πληροφορίες για το κάθε ένα, το βιβλίο κατορθώνει με τρόπο απλό και απέριττο, να περισώσει ό,τι μέχρι σήμερα υπάρχει σ’ ένα μικρό ιστορικό χωριό, ανοίγοντας παράλληλα κι έναν δρόμο στον οποίο μπορούν να βαδίσουν κι άλλοι. O συγγραφέας θεωρεί ότι σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που εξαφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς τα παλιά παραδοσιακά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού και οι παραδόσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες διασώζουν ό,τι υπήρξε.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Χαρά Νάστου

Τάο Τε Τσινγκ

εκδόσεις Κισσός

Την κατανόηση και τα κλειδιά του ταοϊσμού ανοίγει η συγγραφέας σ’ αυτό το βιβλίο έχοντας, όπως σημειώνει στον πρόλογο, τρεις στόχους: να ανταποκρίνεται, όσο είναι δυνατόν, στη σοφία του Κινέζου σοφού? να εξασφαλίζει την ελεύθερη ροή του κειμένου πάντοτε στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην ξεφύγει από το νόημα του αρχαίου πρωτοτύπου και να βοηθά στην κατανόηση των νοητικών γρίφων που προέρχονται από τις διάφορες μεταφράσεις του κειμένου σε άλλες γλώσσες. H συγγραφέας στην εισαγωγή αναφέρεται εκτενώς στην ιστορία και τον πολιτισμό του λαού που δημιούργησε αυτή τη φιλοσοφία, αφού το θεωρεί βασικό για «την κατανόηση της φιλοσοφίας του ταοϊσμού και την αναγνώριση των διαχρονικών της μηνυμάτων». Ενα βιβλίο ενδιαφέρον για όσους γνωρίζουν ήδη αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ανατολική φιλοσοφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή