Τα φθηνά εισιτήρια γέμισαν με νέους τα αγγλικά θέατρα

Τα φθηνά εισιτήρια γέμισαν με νέους τα αγγλικά θέατρα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία στέφεται το τολμηρό πρόγραμμα προσφοράς φθηνών εισιτηρίων για το κοινό, το οποίο προωθεί το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Το ίδιο μέτρο δοκίμασε πιλοτικά και η Royal Shakespeare Company για διάστημα μίας εβδομάδας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. H διάθεση εισιτηρίων στην τιμή των 10 μόνον στερλινών (περίπου 15 ευρώ) φέρνει στο θέατρο τους νέους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα αλμυρά εισιτήρια.

Ερχονται οι νέοι

Είναι μία πρωτοβουλία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, διάσημου σκηνοθέτη Νίκολας Χάιτνερ, ο οποίος εξ αρχής είχε πιστέψει ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα προσήλκυε τα μεγάλα πλήθη πίσω στο θέατρο. H πληρότητα έχει αγγίξει το 90% και ο Κένεθ Μπράνα, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση του έργου του Ντέιβιντ Μάμετ «Εντμοντ», παίζει καθημερινά σε γεμάτη αίθουσα. Το κοινό του είναι ως επί το πλείστον νέοι. Επιβεβαιώνονται, έτσι, οι αρχικές εκτιμήσεις του Νίκολας Χάιτνερ, ο οποίος υποστηρίζει, με μεγαλύτερη τώρα αυτοπεποίθηση, ότι το θέατρο σήμερα ελκύει ένα κοινό που είναι νεαρής ηλικίας και περιορισμένου εισοδήματος. Οι πολέμιοι είχαν υποστηρίξει ότι το μόνο που θα μπορούσε να επιτύχει το μέτρο θα ήταν να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για το κοινό υψηλών εισοδημάτων να επισκέπτεται συχνότερα το θέατρο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το ένα τρίτο όσων αγοράζουν εισιτήρια των 10 στερλινών πηγαίνουν για πρώτη φορά σε μία θεατρική παράσταση.

Το «μοντέλο Χάιτνερ» υιοθέτησε δοκιμαστικά και η Royal Shakespeare Company. Αλλά ο Χάιτνερ, παρά την επιτυχία του, δηλώνει τώρα ενοχλημένος από την υπερβολική σπουδή των μέσων να συνδέσουν το μέτρο με το όνομά του. «Υπάρχει πάντα ο νόμος της θεατρικής βαρύτητας», δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Ο,τι εκτοξεύεται, υποχρεωτικά, κάποτε καταρρίπτεται». Το σημαντικό, είναι, πρόσθεσε, «να μην είσαι ποτέ ικανοποιημένος από τις επιδόσεις σου».

Οπως αναφέρεται από το Εθνικό Θέατρο, τα εισιτήρια είναι σχεδόν εξαντλημένα για όλες τις προσεχείς παραστάσεις του έργου «Εντμοντ». Λίγα μόνον απομένουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή