Τρίπτυχο χορευτικής απόλαυσης

Τρίπτυχο χορευτικής απόλαυσης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αφρόκρεμα του αγγλικού κλασικού χορού και ένα ιστορικό συγκρότημα. Τέσσερις παραστάσεις, δύο διαφορετικές παραγωγές. Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κλασικές και σύγχρονες δημιουργίες κορυφαίων χορογράφων, φέρνει φέτος στην Ελλάδα το Εθνικό Μπαλέτο Αγγλίας, που από χθες βρίσκεται στην Αθήνα. Το συγκρότημα, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, εμφανίζεται απόψε και αύριο βράδυ στο Ηρώδειο με το μπαλέτο «Κοπέλια» του Λεό Ντελίμπ. Το Σαββατοκύριακο (26, 27/7) θα παρουσιάσει το «Τρίπτυχο», ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σε τρία μέρη.

Αυτοσκοπός οι περιοδείες

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας στο Ηρώδειο. H τελευταία φορά ήταν το 1996, με τη «Λίμνη των Κύκνων». «Αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι που ξαναβρισκόμαστε σε ένα από τα πιο όμορφα θέατρα του κόσμου», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας (πρώην πρώτος χορευτής) Ματς Σκουγκ. H Αλίσια Μάρκοβα, ο Αντον Ντόλιν και ο Τζούλιαν Μπράουνσβεγκ ίδρυσαν το Φέστιβαλ Μπαλέ το 1950, ύστερα από μια σειρά μεγάλων και πετυχημένων εμφανίσεων του έξοχου χορευτικού ζευγαριού Μάρκοβα – Ντόλιν. O τίτλος επιλέχθηκε από την μπαλαρίνα και αναφερόταν στο σημαντικό βρετανικό Φεστιβάλ. Από την αρχή, οι περιοδείες θεωρήθηκαν αυτοσκοπός του συγκροτήματος.

«Μία από τις αρχές της ομάδας είναι η προώθηση νέων παραγωγών. Το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς παραμένει στις περιοδείες, σε όσο γίνεται περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις, τόσο στην Αγγλία όσο και στο εξωτερικό, ώστε να προσφέρεται στο μεγαλύτερο δυνατόν κοινό η δυνατότητα να απολαύσει «καλό χορό». Κάτι που ήταν ευχή και επιθυμία των ιδρυτών του αλλοτινού LondoFestival Ballet – και σήμερα Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας. H ομάδα αποτελείται από εξήντα τέσσερις χορευτές, οι οποίοι προέρχονται από δεκαεννιά χώρες του κόσμου. Μας ενδιαφέρει η συγχώνευση διαφορετικών σχολών και στυλ. Μόνο το 20% των χορευτών έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή του Εθνικού Μπαλέτου», τόνισε ο M. Σκουγκ.

Απόψε και αύριο το βράδυ θα δούμε την «Κοπέλια» του Λεό Ντελίμπ. H σημαντικότερη μπαλετική κωμωδία και μια τρυφερή ιστορία αγάπης, η οποία ανήκει στον πολύ μικρό και εκλεκτό εκείνο κύκλο των μπαλέτων του 19ου αιώνα, που επέζησαν μέχρι σήμερα, χωρίς καμιά διακοπή στην πορεία τους. Στις παραστάσεις του Ηρωδείου τη χορογραφία υπογράφει ο Ronald Hynd, τα σκηνικά και κοστούμια ο Desmond Heeley και τους φωτισμούς ο David Mohr. Σολίστ οι Elena Glurdjidze, Erina Takahashi, Dmitri Gruzdyev, Yat SeChang και KeviRichmond. «Τρίπτυχο» η «Triple Bill» (26, 27/7). Ενα είδος χορευτικής παράστασης που αναπτύχθηκε κυρίως από την αρχή του 20ού αιώνα. Τρία αυτοτελή μπαλέτα μικρής χρονικής διάρκειας που παρουσιάζονται την ίδια βραδιά.

Ιδιαίτεροι πειραματισμοί

Στην παρούσα χορογραφική πρόταση του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, τα έργα που εμπνέουν τους τρεις χορογράφους αποτυπώνουν ενδιαφέρουσες τάσεις του 20ού αιώνα, σε έναν πειραματισμό με κλασικές και σύγχρονες φόρμες: Φρ. Πουλένκ «Διπλό Κοντσέρτο» σε χορογραφία Christopher Hampson. «Μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά βασισμένη στην κλασική τεχνική». Τα σκηνικά – κοστούμια είναι του Gary Harris, η σκηνοθεσία της Julie Lincoln. Σολίστ οι Elina Takahashi και JaErik Wikstrom. «Drink to me only with thine eyes» «Ενας από τους πιο ερεθιστικούς χορογράφους της εποχής μας σε μια σημαδιακή δημιουργία». (μουσική: Virgil Thomson, χορογραφία: Μαρκ Μόρις, σκηνικά κοστούμια: Santo Loquasto, σκηνοθεσία: Tina Fehlandt) «Ιεροτελεστία της Ανοιξης» (χορογραφία: Κένεθ Μακμίλαν, σκηνικά – κοστούμια: Yolanda Sonnabend). Σολίστ η Sarah McIlroy. Την Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας διευθύνει ο Anthony Twiner. Χορηγός επικοινωνίας των παραστάσεων: «Καθημερινή», «ΣΚΑΪ 100,3».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή