Σε αναζήτηση 11,5 εκατ. λιρών για πίνακα του Ραφαήλ

Σε αναζήτηση 11,5 εκατ. λιρών για πίνακα του Ραφαήλ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της ζοφερής πολιτικής πραγματικότητας των τελευταίων ημερών, η αγγλική κοινή γνώμη παρακολουθεί ένα λιγότερο δραματικό θρίλερ, που, εντούτοις, δεν στερείται σασπένς. Το Λόττο για την πολιτιστική κληρονομιά (Heritage Lottery Fund) καλείται τις επόμενες ημέρες να αποφασίσει αν θα επιχορηγήσει την Εθνική Πινακοθήκη της χώρας με το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων λιρών, προκειμένου η τελευταία να κρατήσει εντός των αγγλικών συνόρων έναν εξαιρετικά σημαντικό πίνακα του Ραφαήλ.

Η «Παναγία και το Παιδί», φιλοτεχνημένο στη Φλωρεντία το 1507-8, περίπου, έχει δανειστεί στην Εθνική Πινακοθήκη από τον Δούκα του Νόρθαμπερλαντ. O ίδιος σκόπευε να πουλήσει την περιλάλητη ιδιοκτησία του στo Paul Getty Museum στο Λος Αντζελες έναντι 29 εκατομμυρίων λιρών, αν πιστέψουμε σχετικά δημοσιεύματα.

Αγώνας δρόμου

Οι ιθύνοντες της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς φαίνεται, δεν το έβαλαν κάτω. Εκδήλωσαν την επιθυμία τους ο πίνακας να μείνει μια για πάντα στο Λονδίνο, εγκαινιάζοντας ανάλογη ενημερωτική καμπάνια. Νωρίτερα, η αγγλική κυβέρνηση εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση έκδοσης άδειας εξαγωγής για το συγκεκριμένο έργο. H απαγόρευση λήγει στις 27 Αυγούστου. Απομένει δηλαδή σχεδόν ένας μήνας για να συγκεντρωθεί το ιλιγγιώδες ποσό και να αποκτήσει αγγλική ιθαγένεια ο σπανιότατος αυτός Ραφαήλ.

Αλλά ο στόχος της Πινακοθήκης δεν είναι τα 29 εκατομμύρια. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι εφόσον συγκεντρωθούν τα 21 εκατομμύρια, ο Δούκας του Νόρθαμπερλαντ θα μπορούσε να μεταπειστεί χωρίς μεγάλη δυσκολία, αναλογιζόμενος προφανώς και την πατριωτική διάσταση του θέματος.

Περιζήτητος πίνακας

Αν εξασφαλιστούν τα 11,5 εκατ. λίρες από το Λόττο θα απομένουν λιγότερο από 10 εκατ. H ίδια η Εθνική Πινακοθήκη είναι αποφασισμένη να καλύψει τη διαφορά. Καθόλου περίεργο αν αναλογιστούμε τη διόλου μετριοπαθή εκτίμηση εκπροσώπου του ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω πίνακας θεωρείται το πιο περιζήτητο έργο της Αναγέννησης που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα χέρια ιδιώτη στη Μεγάλη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή