H αρχαία πόλη των Αβδήρων ξαναζωντανεύει

H αρχαία πόλη των Αβδήρων ξαναζωντανεύει

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που υπάρχει σήμερα θα βλέπουν οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης των Αβδήρων Ξάνθης. Με κονδύλι της τάξεως των 733.000 ευρώ που προέρχεται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προβλέπεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να γίνει ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής που έφερε στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, κατά τις πρόσφατες, αλλά και τις παλαιότερες ανασκαφές από το 1950 και μετά. «Οι διαφορετικές ανασκαφικές φάσεις έθεταν ένα πρόβλημα, καθώς υπήρχαν πολλές τομές και μέρη όπου δεν είχαν διερευνηθεί. Σκοπός μας ήταν λοιπόν να γίνει ενιαία η περιοχή, έτσι ώστε να αναδειχθούν καλύτερα τα ερείπια των ρωμαϊκών κατοικιών, τα μέρη του τείχους, καθώς και κάποιοι τάφοι που εντοπίστηκαν από τους ανασκαφείς», εξήγησε στην «K» η υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου και επικεφαλής των πρόσφατων εργασιών, Κωνσταντίνα Καλλιντζή. H αρχαιολόγος υπογράμμισε ότι τα έργα χωρίζονται σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τις διευκολύνσεις προς τους επισκέπτες και περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το κοινό, πάρκινγκ, διαμόρφωση νέας εισόδου, φυλακίου καθώς και ενός παρατηρητηρίου της αρχαίας πόλης. Παραλλήλως, θα διαμορφωθούν ειδικές ημιυπαίθριες εκθέσεις αντικειμένων με αρχαιολογικά μέλη της πόλης και λίθινες σαρκοφάγοι που ανήκουν στο παρακείμενο νεκροταφείου του 4 – 5ου αιώνα π.Χ.

Μέρος του τείχους και ρωμαϊκές οικίες

Το δεύτερο σκέλος της ανάπλασης αφορά τα ερείπια των αρχαίων κτιρίων. Το πρώτο αναγκαίο βήμα ήταν μια αποψίλωση καθώς πυκνή βλάστηση είχε κυριεύσει κάποια τμήματα της αρχαίας πόλης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα τμήμα της πόλης όπου θα εστιάσουν τα έργα συντήρησης οι αρχαιολόγοι, με τμήμα του τείχους, την κεντρική πύλη και πύργους καθώς και τις ρωμαϊκές οικίες με πλακόστρωτες αυλές και δωμάτια. Οι υπεύθυνοι του έργου σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες θα υποβάλουν τις δύο ξεχωριστές αυτές μελέτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έτσι ώστε να προχωρήσουν τα έργα με ταχείς ρυθμούς και την ελπίδα να προλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή