Πιο… γιορτινή πανσέληνος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίς νωρίς φέτος η αυγουστιάτικη πανσέληνος (στις 12 του μηνός) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έσπευσε στην προχθεσινοβραδυνή του συνεδρίαση να δώσει το «πράσινο φως» για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που θα φιλοξενήσουν τις θεσμοθετημένες πλέον εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Τόποι ιεροί στο φως του φεγγαριού».

Εντεκα νέοι χώροι

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου επέδειξαν φέτος μαξιμαλιστικές διαθέσεις, αν κρίνουμε από τον ογκώδη φάκελο που έφτασε στην αίθουσα συνεδριάσεων του συμβουλίου: συνολικά, προτάθηκε η ένταξη στο φετινό πρόγραμμα 14 νέων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Τελικά, προκρίθηκαν οι 11 εξ αυτών, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό στους 62. Απομένει τώρα η ανακοίνωση των καλλιτεχνών και των μουσικών σχημάτων που θα εμφανιστούν εκείνο το βράδυ ανά την Ελλάδα.

Το γενικό κλίμα ανάμεσα στα μέλη του ΚΑΣ ήταν μάλλον ευνοϊκό, κυρίως, μετά τη διαβεβαίωση της γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι η περσινή εμπειρία δεν κληροδότησε το παραμικρό πρόβλημα: οι αρμόδιες εφορείες δεν ανέφεραν φθορές μνημείων και το πιο σημαντικό, τραυματισμούς πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, απορρίφθηκαν τρεις προτάσεις: η Βυζαντινή Ακρόπολη Αβδωρήν, το Κάστρο Παραλίου Αστρους, και ο αύλειος χώρος της Μονής Καισαριανής που επανήλθε και φέτος, μετά την περσινή απόρριψη.

Ακρόπολη άνευ μουσικής

Στην Αττική, ως εκ τούτου, δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. H Ακρόπολη θα ανοίξει και φέτος, αλλά χωρίς μουσική εκδήλωση. Στον Ιερό Βράχο, όπως και σ’ έναν περιορισμένο αριθμό μνημείων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία ηχητικών μηχανημάτων. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται άλλοι δύο «ιεροί τόποι»: το Σούνιο και ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα. Επομένως, οι επιλογές των Αθηναίων φιλόμουσων συρρικνώνονται στην Ρωμαϊκή Αγορά και στην «πρωτάρα» Ελευσίνα. Οι Θεσσαλονικείς, αντίστοιχα, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο Επταπύργιο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Λογικά, όμως, τρεις ημέρες πριν από τον Δεκαπεντάυγουστο, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα: Υρια Νάξου, προαύλιο Μουσείου Θήβας, Κάστρο Ναυπάκτου, Κάστρο Λαμίας, παλαιό σχολείο Κορυσχάδων Ευρυτανίας, Κάστρο Χαλκίδας, Στάδιο Δελφών, αυλή Μουσείου Ολυμπίας, Κάστρο Πύλου, Μυστράς, Καστράκι Αρτας, Κάστρο Ιωαννίνων, Πύργος Ραγίου, Βεργίνα, Αιανή, Δίον Πιερίας, Αμφίπολη Σερρών, Αρχαία Πόλη Σαμοθράκης, Περιστύλιο Ανακτόρων Κέρκυρας, Αγιος Γεώργιος Κεφαλονιάς, αρχαιολογικός χώρος Δήλου, Κιόνια Τήνου, αυλή Μουσείου Λέρου, Καζάρμα Σητείας, Διδυμότειχο, αυλή Μουσείου Καστελόριζου, λόφος Στράνη (Ζάκυνθος), αρχαία Κόρινθος, τοξωτή γέφυρα Πύλης Τρικάλων, αρχαία Αγορά Θάσου, Ιερό Διονύσου στην Καλή Βρύση Δράμας, πλατεία Παναγιάς Κουμπελίδικης (Καστοριά), αρχαιολογικός χώρος Πέλλας, Γυναικόκαστρο Κιλκίς, Κάστρο πόλης Σερρών, αρχαίο Στάδιο Ρόδου, Ρωμαϊκό Ωδείο Κω, Ηραίο Σάμου, Κάστρο Μυτιλήνης, Κάστρο Χελμουτσίου, αρχαιολογικός χώρος Γορτύνας Ηρακλείου, αύλειος χώρος Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, Δωδώνη, αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας, Πολιόχνη Λήμνου.

Ποιοι πήραν έγκριση

Οι 11 νέοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που έλαβαν έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι οι παρακάτω: αρχαίο θέατρο Νικόπολης, Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, Πουριά ή Φούρκα Σκύρου, κατακόμβες αρχαίου θέατρου Μήλου, αρχαιολογικός χώρος Νεμέας, μεσαιωνικός οικισμός στο Πυργί Χίου, αρχαία Ολυνθος, θέατρο αρχαίας Δημητριάδος, αρχαιολογικός χώρος Απτερας και αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών (στον χώρο στάθμευσης με θέα την Ακρόπολη) και η Ελευσίνα (εκτός του αρχαιολογικού χώρου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή