«Επιτρέποντες», μεταξύ κωμωδίας και μιούζικαλ

«Επιτρέποντες», μεταξύ κωμωδίας και μιούζικαλ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αύγουστος έρχεται στην Επίδαυρο με μία πραγματικά απολαυστική παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. H σπανίως παιζόμενη κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες», που η «K» είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην κυπριακή της «πρεμιέρα» τον Ιούνιο, καταφθάνει σε Επίδαυρο (1, 2/8) και Πάτρα (Αρχαίο Ωδείο, 4, 5/8) λίγα χρόνια μετά το πρώτο «πείραμα» του ΘΟΚ με τον Μένανδρο, την επιτυχημένη «Σαμία». Και στους «Επιτρέποντες» ακολουθείται, περίπου, ο ίδιος δρόμος: μία βατή, ανάλαφρη καθαρεύουσα διά χειρός Γιάννη Βαρβέρη, οποίος, εκτός από τη μετάφραση έγραψε και τους στίχους των χορικών, η δεξιοτεχνική, αισθητικά άρτια, σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη και η ευφρόσυνη μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, που μετεωρίζει την παράσταση ανάμεσα στο μιούζικαλ και την αθηναϊκή «κωμωδία» μετά μουσικής που άνθησε στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Ηχηρό ράπισμα»

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη πρόβα στο αργολικό θέατρο, ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης μίλησε για την πρωτοπόρα αρχιτεκτονική θεάτρου του Μενάνδρου που άνοιξε τον δρόμο σε κατοπινούς μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς (Γκολντόνι, Μολιέρος, Σαίξπηρ κ.ά.). O Γιάννης Βαρβέρης κατέθεσε τη χαρά του γιατί το έργο και το κείμενο «έπεσαν στα χέρια ενός μάγου-βετεράνου, του Εύη Γαβριηλίδη, κι ενός έξοχου θεατρικού οργανισμού που η Ελλάδα, θα πρέπει να το πω ευθαρσώς, δεν διαθέτει. Ανεξάρτητα από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα», συνέχισε ο Γ. Βαρβέρης, «η παράσταση θα είναι ένα ηχηρό ράπισμα στους αντιαισθητικούς καιρούς που ζούμε, στην περιρρέουσα θεατρική και τηλεοπτική βαρβαρότητα».

Παρόντες στη χθεσινή παρουσίαση της κυπριακής παραγωγής και οι δύο πρωταγωνιστές: ο Δημήτρης Πιατάς και ο Νίκος Χαραλάμπους, μόνιμο στέλεχος του ΘΟΚ τα τελευταία χρόνια. O Δημήτρης Πιατάς βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τη σύντομη αλλά εξαιρετικά αποδοτική, όπως τόνισε, εμπειρία του στην Κύπρο. Δίπλα στους δύο πρωταγωνιστές, μια καλοδουλεμένη ομάδα νέων και λιγότερο νέων ηθοποιών με προεξέχοντα τον απολαυστικό Σταύρο Λούρα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι του Γιάννη Μετζικώφ, οι χορογραφίες των Ξεννή και Τζίλιαν Βαττή και η διδασκαλία μουσικής της Μάρως Σκορδή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή