Σύγχρονοι «Αθλιοι» αύριο στο Ηρώδειο

Σύγχρονοι «Αθλιοι» αύριο στο Ηρώδειο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο Βίκτωρ Ουγκώ για να ολοκληρώσει τους «Αθλιους»… Μια γεύση από το έργο του, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αύριο το βράδυ, για μια και μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, ένα ακόμη ΔΗΠΕΘΕ που κάνει στάση αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, παρουσιάζει τους «Αθλιους», σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Γιώργος Κωνσταντίνου και Παύλος Χαϊκάλης.

Αντιστοχία με το σήμερα

«Ξεκινώντας ή καλύτερα τολμώντας να καταπιαστώ με την υπόθεση της θεατρικής διασκευής ενός τέτοιου κειμένου, διαπίστωνα σελίδα τη σελίδα, πως όσα από τα ανθρώπινα καταγράφονται μέσα σ’ αυτό είναι και σήμερα επίκαιρα, αφού οι συνθήκες που δημιουργούν την ταραγμένη παγκόσμια πραγματικότητα στην οποία ζούμε φέρνουν τα πρόσωπα των ηρώων του Βίκτωρος Ουγκώ έξω από την πόρτα μας. Πόσοι “Αγιάννηδες” καθημερινά δεν αλλάζουν πατρίδες, ονόματα, θρησκείες, για να γλιτώσουν απ’ τον κατατρεγμό; Και πόσες φορές η ανθρωπότητα και οι ηγέτες της, στο όνομα του διεθνούς δικαίου η της δικαιοσύνης που βολεύει, δεν γίνονται ο “Ιαβέρης” που τιμωρεί χωρίς έλεος…», σημειώνει χαρακτηριστικά, ο Παναγιώτης Μέντης, ο οποίος υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου.

Ανθρώπινος πόνος

«Το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ, ορίζει πεντακάθαρα το ιστορικό πλαίσιο, τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, τα ανθρώπινα ήθη και τα ανθρώπινα πάθη. H μεγάλη ευθύνη στη θεατρική μεταφορά συνίσταται στο να μην τα προδώσεις όλα αυτά, αλλά να οργανώσεις απλώς και μόνο μια καταγραφή από εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη, σαν εικονογραφημένη ιστορία, σαν κόμικς. Επρεπε σε κάθε σκηνή να υπάρχει ο πυρήνας του ανθρώπινου πόνου και πάθους που τη γέννησε και, παράλληλα, να προχωρεί η εξέλιξη της ιστορίας». Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Βασίλης Δημητρίου, τα σκηνικά-κοστούμια η Αφροδίτη Κουτσουδάκη, τις χορογραφίες ο Πέτρος Γάλλιας. Παίζουν επίσης οι Σπύρος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Ρίσβας, Στάθης Βούτος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή