Ειδικό στέγαστρο προκαλεί… ειδικά προβλήματα

Ειδικό στέγαστρο προκαλεί… ειδικά προβλήματα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις έχουν προκαλέσει στο υπουργείο Πολιτισμού τα αποτελέσματα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που ανακοινώθηκαν πριν από μερικούς μήνες. O διαγωνισμός αφορούσε τη δημοπράτηση της κατασκευής ειδικού στεγάστρου για το Λύκειο του Αριστοτέλη, που βρίσκεται επί της οδού Ρηγίλλης.

Εν αμφιβόλω η αξιοπιστία

Καταγγελίες που έφτασαν πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία της «K» έθεταν εν αμφιβόλω τη συνολικότερη αξιοπιστία του, καθώς ανάμεσα στα μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας, στην οποία έγινε τελικά η ανάθεση του έργου, ήταν και η αρχιτέκτων Χριστίνα Παπαδημητρίου, σύζυγος του Δημοσθένη Ζιρώ, προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων, της υπηρεσίας που προκήρυξε τον διαγωνισμό.

Ολα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο όταν το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να προστατεύσει και να κάνει επισκέψιμες τις αρχαιότητες του Λυκείου, προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του στεγάστρου. Τη διοργάνωση του ανέλαβε η Γενική Διεύθυνση Αναστηλώσεως Μουσείων και Τεχνικών Εργων διά της Διεύθυνσης Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ). Αρχικά εξεδήλωσαν ενδιαφέρον 11 γραφεία, από τα οποία πληρούσαν τους όρους του διαγωνισμού τα 6. H ανάθεση έγινε σε ένα από αυτά, το οποίο πρότεινε -σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή- την καλύτερη δυνατή λύση για τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση του στεγάστρου. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.760.000 ευρώ. Επρόκειτο για ένα στέγαστρο ειδικού τύπου εφόσον έπρεπε να καλύπτει 60 τ. μ. και να είναι καλαίσθητο.

Παρότι στην επιτροπή που αξιολόγησε τις προτεινόμενες λύσεις από τους αρχιτέκτονες δεν παρίστατο ο κ. Ζιρώ, αλλά μια σειρά από (υφιστάμενους του και μη) υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, δύο καθηγητές του ΕΜΠ, ένας εκπρόσωπος του TEE και του ΣΑΔΑΣ αντιστοίχως, εκφράστηκαν υπαινιγμοί για την ορθότητα της κρίσεως εφόσον συμμετείχε συγγενής α΄ βαθμού του προϊσταμένου της υπηρεσίας.

Οι αντιρρήσεις έγιναν εντονότερες και πήραν τη μορφή ενστάσεων, όταν προχώρησαν οι επαφές μεταξύ του ΥΠΠΟ και της ομάδας των μελετητών στην φάση της διαπραγμάτευσης για τις τροποποιήσεις επί της λύσης που προκρίθηκε. Στις συζητήσεις αυτές ο κ. Ζιρώ ήταν παρών εκπροσωπώντας την υπηρεσία του, εφόσον δεν είχε κάνει -ως όφειλε από τον νόμο- αίτηση εξαίρεσης. Το ΥΠΠΟ δέχθηκε τις ενστάσεις και σε υπουργική απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό παραδέχεται ότι διεξήχθησαν παραβάσεις του νόμου (αρθρο 7 του N. 2690/99 και άρθρο 36 του Υπαλληλικού Κώδικα), ενώ ο Δημοσθένης Ζιρώ απολογήθηκε εγγράφως. Τελικώς, αποφασίσθηκε από το ΥΠΠΟ να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα των μελετητών, χωρίς τον Δ. Ζιρώ «στο πρόσωπο του οποίου υπήρχε κώλυμα».

Οι εξηγήσεις

Σε επικοινωνία που είχε η «K» με τον Δ. Ζιρώ, είπε ότι γνώριζε πως η σύζυγός του θα συμμετείχε στον διαγωνισμό που προκήρυξε η υπηρεσία του, σε συνεργασία με άλλους 4 αρχιτέκτονες. Δεν θεώρησε ότι η συμμετοχή της ήταν ένα θέμα ηθικά μεμπτό, εφόσον ο νόμος της έδινε αυτό το δικαίωμα. Τόνισε ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας επιλογής των μελετητών, παρά μόνο στην διαπραγμάτευση, η οποία και θα επαναληφθεί. Υποστήριξε ότι η επιτροπή έκανε το έργο της αμερόληπτα και χωρίς καμιά «παρενόχληση», ενώ απέδωσε το γεγονός ότι δεν έκανε αίτηση εξαιρέσεως σε αβλεψία και αμέλεια, παρά την 20ετή εμπειρία του ως εργαζόμενος στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή