Εκατό χρόνια ζωής γιορτάζει το 2004 το Μουσείο Καΐρου

Εκατό χρόνια ζωής γιορτάζει το 2004 το Μουσείο Καΐρου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο ελιγμό η Αίγυπτος επιχειρεί να διατηρήσει στη δημοσιότητα το ζήτημα της επιστροφής των δικών της αρχαιοτήτων. O Zahi Hawass, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ηγείται της εκστρατείας για την αναζωπύρωση του θέματος. Αιχμή τώρα της σειράς των αιτημάτων της Αιγύπτου αποτελεί η επέτειος των 100 χρόνων του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου, που προβλέπεται να εορτασθεί πανηγυρικά και με τρόπο ιδιαίτερα συμβολικό το 2004. H αιγυπτιακή ηγεσία επιθυμεί να τιμήσει την επέτειο με μία μεγάλη, διεθνή έκθεση στην οποία θα παρουσιασθούν οι ξενιτεμένες αρχαιότητες της αρχαίας Αιγύπτου. Δύο είναι τα πλέον εμβληματικά εκθέματα τα οποία η Αίγυπτος επιθυμεί διακαώς πίσω: το ένα είναι η στήλη της Ροζέτας, που ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, και το άλλο είναι το περίφημο μπούστο της βασίλισσας Νεφερτίτης, έργο 3.300 χρόνων, το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο του Βερολίνου από την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Και για τις δύο αυτές αρχαιότητες, η Αίγυπτος έχει διατυπώσει αιτήματα επαναπατρισμού. Τα πρώτα μηνύματα όμως είναι απογοητευτικά για τους Αιγυπτίους. Το Βρετανικό Μουσείο έχει ήδη αρνηθεί να δανείσει για τρεις μήνες τη στήλη της Ροζέτας ακόμη κι αν πρόκειται για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου του Καΐρου. H στήλη της Ροζέτας ανακαλύφθηκε το 1799 στον Νείλο. H ανακάλυψή της οδήγησε στην πρώτη κατανόηση των ιερογλυφικών λόγω της ελληνικής μετάφρασης που τα συνοδεύει. «Θα απογοητεύαμε τους 5.000.000 επισκέπτες που έχουμε ετησίως αν δανείζαμε εκθέματα τέτοιας αξίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Οι Αιγύπτιοι επιμένουν

Η διπλωματική γλώσσα των Βρετανών δεν αποθαρρύνει τον Zahi Hawass. Δηλώνει αποφασισμένος να μεταπείσει το Βρετανικό Μουσείο ούτως ώστε η εγχάρακτη στήλη να αποτελέσει κεντρικό έκθεμα στη νέα πτέρυγα του Μουσείου του Καΐρου. Σκοπός του είναι επίσης να οργανώσει μία έκθεση στο Κάιρο από τις αιγυπτιακές συλλογές του Βρετανικού, το οποίο κάλεσε να εγκαταλείψει την αλαζονική στάση του και να υιοθετήσει μια πιο δίκαιη προσέγγιση. H περίπτωση της Νεφερτίτης, όμως, εξοργίζει περισσότερο τους Αιγυπτίους. Κατά τον κ. Hawass, η εξαγωγή του γλυπτού συνιστούσε παράνομη πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή