«Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας»***

«Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας»***

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Διαλεγμένος, Δημήτρης Πουλικάκος, Νικήτας Τσακίρογλου και Ολγα Καρλάτου

Πώς είναι δυνατόν τέσσερις άνθρωποι, ένας πατέρας με τους τρεις γιους του, να ζουν σε μια πολυτελή βίλα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα, επί επτά ολόκληρα χρόνια; Μία υπηρέτρια είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος με ό,τι αποκαλούμε ζωή και κίνηση… «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου έχουν συμπληρώσει μια 25ετία από την πρώτη προβολή τους (1978), αλλά ο χρόνος δεν βάρυνε πάνω τους. Αντιθέτως? αφαίρεσε τους συμβολισμούς της εποχής, ενισχύοντας το χιούμορ, την ειρωνεία και τον σαρκασμό που πηγάζει από το ίδιο το θέμα και την καθημερινότητα των ηρώων. Τη σκιώδη, βέβαια, καθημερινότητα, γιατί το μόνο που κάνουν με συνέπεια είναι να κοιμούνται και, τον πρώτο τουλάχιστον καιρό, να συμμετέχουν στην τελετουργία των γευμάτων, για τα οποία φροντίζει με επιμέλεια η υπηρέτρια. Από τα ανοιχτά παράθυρα ακούγονται οι ήχοι της φύσης, τα ροχαλητά τους έχουν ως μουσική υπόκρουση την 1η Συμφωνία του Μάλερ. Βρίσκουν εφιαλτική την ιδέα της εργασίας, θεωρούν οποιαδήποτε κίνηση διαστροφή, τα μέλη τους παραλύουν από την αχρησία. «Θέλεις να δουλέψεις; Πραγματικά αυτό είναι μια ιδέα εφιαλτική», επιπλήττει ο πατέρας τον μικρότερο γιο. Ενώ καμαρώνει όταν η υπηρέτρια τον ενημερώνει στο δωμάτιό του, όπου βρίσκεται απομονωμένος, ανίκανος να μετακινηθεί, ότι τα παιδιά του κοιμούνται διαρκώς: «Μπράβο! Αυτά τα παιδιά ξεπέρασαν όλες μου τις προσδοκίες»!

Εξαιρετική φωτογραφία

Τι σημαίνει αυτή η ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι; Οι κριτικές του 1978 μιλούσαν για την αποχαύνωση και παρακμή της αστικής τάξης. O ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωνε τότε ότι πρόκειται για μια πολιτική ταινία, με θέμα την οκνηρία και τη χαλαρότητα που έχει διαβρώσει όλες τις κοινωνικές βαθμίδες. H αλληγορική διάσταση της ταινίας ίσως έχει υποχωρήσει με τον χρόνο μπροστά σε μια πιο ανάλαφρη και χιουμοριστική ανάγνωση. Παραμένει η ευρηματικότητα του σεναρίου και η στέρεα δομημένη ατμόσφαιρα που κυκλώνει τον θεατή. Μια ατμόσφαιρα μελετημένη από τον σκηνοθέτη και υποστηριγμένη από την εξαιρετική φωτογραφία του Ανδρέα Μπέλλη, ο οποίος διαχέει ένα γαλακτώδες φως που μηδενίζει τον χρόνο. Απολαυστικές οι ερμηνείες του Βασίλη Διαμαντόπουλου (στον ρόλο του πατέρα), του Γιώργου Διαλεγμένου, του Δημήτρη Πουλικάκου και του Νικήτα Τσακίρογλου (οι τρεις γιοι). H Ολγα Καρλάτου είναι μια όμορφη και αισθαντική υπηρέτρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή