H «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» από γυναίκες

H «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» από γυναίκες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φεμινίστριες είχαν πάντα πρόβλημα με τη «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι». Πώς μπορεί το σύγχρονο κοινό να δικαιολογήσει την ταπείνωση μιας ζόρικης γυναίκας από τον αρραβωνιαστικό της, που έχει την εμμονή να την υποτάξει τελείως; Με τη σπαρταριστή ερμηνεία, όμως, που δίνει στο έργο ο αποκλειστικά θηλυκός θίασος στο θέατρο Globe, η σαιξπήρεια φυλετική πολιτική αναποδογυρίζεται.

Το έργο γίνεται μια άσκηση στην παρατραβηγμένη αρσενική συμπεριφορά, μια ιλαρή παρωδία του χοντροκομένου φλερτ και της αρρενωπής χυδαιότητας. Αυτή η «αλλαγή καθεστώτος», σκηνοθετημένη δεξιοτεχνικά από τη Φιλίντα Λόιντ, διαθέτει μερικά σοβαρά θέλγητρα. Κατ’ αρχάς, η ερμηνεία του έργου μόνο από γυναίκες αλλάζει εντελώς τον συσχετισμό δυνάμεων, κι έτσι κάποια στιγμή αμφιβάλλεις ποιος υποτάσσει ποιον. Υπάρχουν σαπφικές υποδηλώσεις, αλλά η παράσταση δεν στηρίζεται στη φαρσική παντομίμα. Οι ήρωες κατακτούν ένα χώρο ανάμεσα στα δύο φύλα, κάτι που επιτρέπει στον θεατή να αντλήσει μεγαλύτερη συναισθηματική αλήθεια. Αισθάνεται κανείς ότι τόσο η Κατερίνα όσο και ο Πετρούκιος είναι παγιδευμένοι μέσα στους ρόλους τους στη ζωή. H γεροντοκόρη και ο πλεϊμπόι διαμαρτύρονται με κάπως υπερβολικό ζήλο: κάτω από την επιφάνεια της ξεκαρδιστικής κωμωδίας υπάρχει αρκετή υστερία.

Οι ερμηνείες

Στον Πετρούκιο που ερμηνεύει η Τζάνετ Μακ Τίιρς, έχουμε έναν από τους πιο σέξι ρομαντικούς ήρωες που έχουν εμφανιστεί στο θέατρο εδώ και πολύ καιρό.

Με παντελόνια ιππασίας και ανακατωμένα μαλλιά, με χιούμορ που αναμιγνύει τον Λοθάριο με οικοδεσπότη τηλεπαιχνιδιού, κυριαρχεί στη σκηνή.

Στο μεταξύ, η Κάθριν Χάντερ, μια μικροσκοπική φιγούρα, είναι ευάλωτη και ταυτόχρονα επιθετική.

Η ειρωνία είναι ότι η πιο σκληρή συμπεριφορά που φαίνεται να αντιμετωπίζει στο έργο είναι στην αρχή, όταν οι πάντες, μαζί και ο πατέρας της, προτιμούν τη συμβατικά ομορφότερη αδελφή της. Και κάνει τότε την είσοδό του ο Πετρούκιος, το βάσανο και η σωτηρία της.

Στα χέρια της Κάθριν Χάντερ, ο περίφημος λόγος της Κατερίνας, όπου διακηρύσσει την ανωτερότητα του συζύγου της, γίνεται μια άσκηση συγκαλυμένης ερωτικής δύναμης. Πραγματικά δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ποιος εξημερώνει ποιον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή