Εικαστικη Ατζεντα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοπία – Δοχεία. Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Σταύρου Παναγιωτάκη που εγκαινιάζεται το Σάββατο στην αίθουσα τέχνης «Εφημερίδες» στη Μύκονο. Πρόκειται για έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων όπου οι απεικονίσεις χρηστικών αντικειμένων με ευανάγνωστη συμβολική φόρτιση παίρνουν μια διαφορετική χροιά. O ζωγράφος χρησιμοποιεί πολλαπλές επιστρώσεις χρωμάτων για να πετύχει τον σκοπό του. O Παναγιωτάκης διδάσκει στην αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ και έχει στο ενεργητικό του 11 ατομικές εκθέσεις. H παρούσα έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οpeμε ελληνική τέχνη. Εκτός από τη μεγάλη διοργάνωση της Μπιενάλε Εικαστικών στη Βενετία που συνεχίζεται, μια νέα έκθεση προσελκύει τους φιλότεχνους. H 6η υπαίθρια έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων Οpeστο Λίντο πραγματοποιείται παράλληλα με το 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου. Το φετινό θέμα της είναι «Arte & Cinema» και οι καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν ένα έργο εμπνευσμένο από τον κινηματογράφο. Στην έκθεση συμμετέχουν δημιουργοί από όλον τον κόσμο ανάμεσα στους οποίους η Κύπρια Γιούλα Χατζηγεωργίου και ο Ελληνας Αγγελος Σκούρτης. H πρώτη παρουσιάζει ένα φωτογραφικό πορτρέτο από την ταινία του Τριφό «La nuit Americain» και ο δεύτερος μια ενδιαφέρουσα εγκατάσταση.

Αλμύρα στο αεροδρόμιο E. Βενιζέλος. Εμπνευσμένη από τις λέξεις του Ελληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Αιγαίο: πέλαγο αμάραντο», ονομάζεται η νέα έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στον Κεντρικό Αεροσταθμό, Διάδρομος Αφίξεων Εντός Σένγκεν, Πύλες B20-B28 έως τις 31 Οκτωβρίου, 2003. Το Αιγαίο, ένα πέλαγο αμάραντο, αναδύεται μέσα από την έκθεση καλλιτεχνικής και εθνογραφικής φωτογραφίας που καταγράφει και αναδεικνύει τη διαχρονικότητα και την πολιτιστική πολλαπλότητα των νησιών του, μέσα από την άρρηκτη σχέση θάλασσας, γης και ανθρώπων. Το υλικό της έκθεσης -50 έργα του αρχιτέκτονα-φωτογράφου Βελισσάριου Βουτσά- προέρχεται από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και παρουσιάζει σε θεματικές ενότητες τον τόπο, την αρχιτεκτονική, τους ανθρώπους και τις γιορτές τους.

Γέννημα θρέμμα της εικαστικής παράδοσης της Φλώρινας, ο Θέμης Μηλώσης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή αφήνοντας πίσω του εκτός από το ζωγραφικό του έργο, τη μεγάλη του προσφορά στα κοινωνικά και πολιτιστικά του τόπου του. Τη μνήμη του τιμούν ο δήμος και η νομαρχία της πόλης με την αναδρομική έκθεση που συνδιοργανώνουν στη Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη Φλώρινα χωρίς τον Θέμη», σημειώνει η ιστορικός τέχνης κ. Ευθυμία Γεωργιάδου-Κουντουρά. Κι όμως η Φλώρινα του Θέμη ξετυλίγεται σε εικόνες γύρω μας, μια φαντασίωση ενισχυμένη και από την αλήθεια της μνήμης μας πιο ζωντανή και από την πραγματικότητα, όπου ο ζωγράφος-ποιητής φτιάχνει από την αρχή «στα μέτρα της καρδιάς» τους ανθρώπους και τις γωνιές της πόλης που αγάπησε.

ΕΝΤΕR, Ικαι OUT τιτλοφορούνται οι τρεις εκθέσεις εκατόν τριάντα καλλιτεχνών από έξι χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Βραζιλία και Καναδά) στην τρίτη εικαστική συνάντηση ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ-03 που φιλοξενεί το πρώην στρατόπεδο μακεδονομάχου Κόδρα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Την έκθεση διοργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Καλαμαριάς και επιμελείται η γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης TinT. Θα διαρκέσει ώς τις 14 Σεπτεμβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει η έκθεση «Ελλάδα -Ιαπωνία: εικαστική συνεύρεση δύο Πολιτισμών» με έργα ζωγράφων από τις αδελφοποιημένες νήσους Μήλο και Shodoshima της Ιαπωνίας. H έκθεση που ξεκίνησε από τη Μήλο φιλοξενείται στο ανακαινισμένο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων)

Το ανθρώπινο χέρι στο Ρέθυμνο

Το ποδαρικό στη νέα εικαστική περίοδο γίνεται με δύο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, που εγκαινιάζονται την ερχόμενη Δευτέρα. H πρώτη έχει τίτλο «Τόπος – κόσμος» και φιλοξενείται στο κτίριο του Πυροβολικού στο ενετικό κάστρο με έργα από δύο ξένους καλλιτέχνες που ήρθαν και δούλεψαν στη χώρα μας. O Βέλγος StephaVee και η Ιρλανδή Ciara Moore παρατηρούν και εμπνέονται από το ανθρώπινο χέρι. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Μαραγκού. H δεύτερη έκθεση παρουσιάζει ολυμπιακά ενθυμήματα της περιόδου 1896 – 1956 και διοργανώθηκε από την Alpha Bank σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο. Φιλοξενείται στο Χώρο Τέχνης «8». Εχει περιοδεύσει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και θα πάει και στην Κύπρο. Ξεχωρίζουν δείγματα του εικαστικού corpus που συνοδεύει τους Αγώνες. H διάρκεια των δύο εκθέσεων είναι μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή