«Εφυγε» ο συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος

«Εφυγε» ο συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πόλη όπου ζούσε τα τελευταία 30 χρόνια, στο Παρίσι, πέθανε προχθές, νικημένος από τον καρκίνο, ο συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος σε ηλικία 75 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και τελείωσε τη Νομική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεν ασχολήθηκε ποτέ όμως με τα νομικά. Τα πρώτα του γραπτά αφορούσαν μονογραφίες ζωγράφων: του Μοσχίδη, του Πεντζίκη, του Παραλή, του Τέτση, του Σικελιώτη, αλλά και του Μποστ και του Καναβάκη. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1966: «Ελύτης, Μόραλης, Τσαρούχης». Το 1968 κυκλοφόρησαν, χωρίς σφραγίδα λογοκρισίας «Τα ρεμπέτικα τραγούδια», έκδοση για την οποία είχε την πρώτη του καταδίκη: πεντάμηνη φυλάκιση. Ακολούθησαν πολλές: το 1972 τα «Καλιαρντά» του κόστισαν άλλη μια πεντάμηνη καταδίκη, ενώ την ίδια χρονιά χρεώθηκε με άλλους επτά μήνες φυλακή για το κείμενο «Σώμα» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Τραμ».

Λίγο πριν εκπνεύσει η δικτατορία μετοίκησε στο Παρίσι, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του. Από τότε ασχολήθηκε με θέματα λαογραφίας, λαογραφίας του «άστεως» όπως ειπώθηκε.

Από το 1990 όλα του τα βιβλία, τριάντα επτά τον αριθμό, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Νεφέλη» σε τυποποιημένη σειρά: Εγχειρίδιον του καλού κλέφτη, Πτώματα, πτώματα, πτώματα, Καλιαρντά, Ιωάννου Αποκάλυψις, Ψειρολογία, O τούρκικος καφές εν Ελλάδι, O μύσταξ, Το άγιο χασισάκι, Τα μικρά ρεμπέτικα, H μυθολογία του Βερολίνου, Το μπουρδέλο, Ελληνικές σιδεριές, Δώδεκα τραγουδάκια από την Παλατινή Ανθολογία, Της φυλακής, Τοπόρ, Αρετίνου, ακόλαστα σονέτα, H φουστανέλα, Ποτέ και τίποτα, Ποιήματα, H εθνική φασολάδα, Κυρίως αυτό (συλλογή από κολάζ), Τα σίδερα, η λάσπη, τα μπαστούνια, Το ταντούρι και το μαγκάλι, Καρέκλες και σκαμνιά, Το παράθυρο στην Ελλάδα (φωτογραφικό άλμπουμ), Υπόκοσμος και Καραγκιόζης, Ιστορία της καπότας, Περίπτερα, αυτοκίνητα, κλουβιά, Τέσσερις ζωγράφοι, Καπαντάηδες και μαχαιροβγάλτες, O κουραδοκόφτης, Παροιμίες του υποκόσμου.

«Ηταν ένας θυμωμένος άνθρωπος», έλεγε χθες το μεσημέρι στη Στοά του Βιβλίου ο ζωγράφος Κώστας Τσόκλης. «Εφυγε από την Ελλάδα και δεν ξαναγύρισε ποτέ».

Ο Ζακ Λακαριέρ χαρακτηρίζει τον Ηλία Πετρόπουλο «εθνολόγο του περιθωρίου, γλωσσολόγο των υπογείων και παραμερισμένων γλωσσών, συλλέκτη του περιφρονημένου, ξεχασμένου φολκλόρ, ζωγράφου των προαστίων και περιφερειών του πολιτισμού. Με δυο λόγια έναν αδιάκριτο άνθρωπο, ανιχνευτή, ερευνητή, και συγγραφέα αενάως ελκυόμενο από τους κρυμμένους ή λαθραίους πολιτισμούς…». O υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «O Ηλίας Πετρόπουλος με την πρωτοτυπία των θεμάτων του και με την ελευθεριότητα του ύφους του δημιούργησε το δικό του χώρο μέσα στην ελληνική γραμματεία και αφήνει έτσι εμφανώς το αποτύπωμά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή