O πρώτος «Μονόλογος» από τον Δ. Οικονόμου

O πρώτος «Μονόλογος» από τον Δ. Οικονόμου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Δημήτρης Οικονόμου, ξεχωριστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ανοίγει απόψε στις 9 μ.μ. τη σειρά των «Θεατρικών Μονολόγων» που οργανώνει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε θέατρα του Μεταξουργείου. Ερμηνεύει και σκηνοθετεί το έργο του Αλέξη Σταμάτη «H τελευταία Μάρθα», με σκηνικά-κοστούμια Πολυτίμης Μαχαίρα και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.

Το θέμα, αλλά και την ουσία του μονολόγου φωτίζει επαρκώς η παράθεση τριών «βλεμμάτων» πάνω σ’ αυτόν:

Πρώτα το κειμενάκι που δίνει το πρόγραμμα των «Θεατρικών Μονολόγων»: «O Σάκης Δημόπουλος, επίδοξος κάποτε ζωγράφος και φύλακας εδώ και 19 χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη, ζει μια τακτοποιημένη ζωή. Ολα θα αλλάξουν, όταν πιστέψει πως βρήκε τον φύλακα άγγελό του -την ύπαρξη του οποίου βεβαίωνε η μάνα του- στο πρόσωπο του καινούργιου ψιλικατζή της γειτονιάς».

Ο συγγραφέας στο εισαγωγικό κείμενό του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «O Σάκης είναι ένας μοναχικός, δειλός, διαταραγμένος μεσήλικας που ζει σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας κι έχει ως μοναδική διέξοδο στη ζωή του τη σχέση του με τον ψιλικατζή της γειτονιάς του, ο οποίος έχει πάρει στο νου του διαστάσεις Θεού και χρησμοδότη (…). Κάποια στιγμή (…) καταφέρνει για πρώτη φορά στη ζωή του -μια και η σχέση του με τις γυναίκες περιοριζόταν στον πληρωμένο έρωτα- να βγει ραντεβού με μια συνάδελφό του (…). Το ραντεβού ωστόσο καταλήγει σε φιάσκο και ο Σάκης νιώθει πως έχει προδώσει τον προστάτη του…». O ερμηνευτής του ρόλου, τέλος, σημειώνει: «O Σάκης, ο ήρωας του μονολόγου, έμενε πάντα πίσω. Πολύ πίσω. Και κοίταζε. Τους άλλους. Τους απέναντι. Για μια φορά έκανε κι εκείνος ένα βήμα, ένα βηματάκι μπροστά. Να ζήσει τη ζωή KANONIKA σαν όλους τους άλλους. Και τόλμησε. Για μια φορά τόλμησε να γνωρίσει. Και γνώρισε πράγματα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ στη ζωή του. Και δεν είναι μικρός. Δεν είναι. Πρώτη φορά. “Το μόνο της ζωής του ταξείδιον”. Από το μέσα στο έξω. Από την αυτιστική αγνότητα στη βίαιη ενηλικίωση. O συγγραφέας του μονολόγου, στο εισαγωγικό του σημείωμα, ισχυρίζεται ότι ο Σάκης είναι διαταραγμένος. O Σάκης συμβουλεύει το συγγραφέα να κοιτάξει ο ίδιος βαθιά μέσα του».

Η παράσταση θα παίζεται στο θέατρο Αττις (Λεωνίδου 7, τηλ. 210-52.26.260) απόψε (9 μ.μ.) και αύριο Κυριακή (22.30 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή