Κατεδάφιση σε δύο φάσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεδαφίζονται, εκτός απροόπτου, οι έξι από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην κηρύξει διατηρητέο μνημείο το σύνολο του συγκροτήματος. Θεωρητικά θα πρέπει να αναμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Νοέμβριο, αλλά η προχθεσινοβραδινή εξέλιξη αποδυναμώνει ένα ισχυρό χαρτί όσων τάσσονται υπέρ της διατήρησής του. H γνωμοδότηση του Συμβουλίου έρχεται σε αντίθεση με την εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά την ίδια στιγμή λύνει τα χέρια του ΥΠΕΧΩΔΕ που ήδη έχει κινήσει μέσω της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης των πρώτων τεσσάρων πολυκατοικιών. Σύμφωνα με την απόφαση, διατηρούνται οι δύο πολυκατοικίες που βρίσκονται πίσω από το θεραπευτήριο του «Αγίου Σάββα». O υπόλοιπος χώρος θα διαμορφωθεί σε πράσινο.

«Πλημμελής συντήρηση»

Η εξέταση του θέματος από το ΚΣΝΜ συγκέντρωσε στο προαύλιο του υπουργείου Πολιτισμού σημαντικό αριθμό πολιτών που υποστηρίζουν τη διατήρηση του συγκροτήματος. Ανάμεσά τους, κάτοικοι των προσφυγικών με το σύλλογό τους (και πλακάτ), η καθηγήτρια του ΕΜΠ Αννυ Βρυχέα και η δημοτική σύμβουλος Αννα Φιλίνη. Αργότερα, δέχθηκαν ερωτήματα από μέλη του Συμβουλίου για την πλημμελή συντήρηση των πολυκατοικιών. «Από το 1967 επικρέμαται η απειλή της κατεδάφισης», απάντησε εκπρόσωπος των κατοίκων. Τις απόψεις του ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών κ. Καπερώνη. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν πουλήσει τα διαμερίσματά τους, ενώ επιδικάστηκε από την αρμόδια δικαστική αρχή και το ύψος της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα από τα 228 διαμερίσματα, τα 138 έχουν ήδη περιέλθει στην κατοχή του κράτους. Μετά τη χθεσινή απόφαση, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τις αποζημιώσεις. Στους ενοίκους και στους ιδιοκτήτες θα δοθεί ένας μήνας περιθώριο για την εκκένωση των διαμερισμάτων τους. Οπως εξήγησε στην «K» η κ. Καπερώνη, το έργο ανάπλασης των προσφυγικών της Αλεξάνδρας θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Μέχρι τους Αγώνες του 2004 θα έχουν κατεδαφιστεί οι πρώτες τέσσερις πολυκατοικίες και θα διαμορφωθεί ο χώρος, ενώ τη μεταολυμπιακή περίοδο θα κατεδαφιστούν και οι άλλες δύο.

Η ιστορία τους

Εργο δύο σημαντικών ονομάτων της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής, του Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978) και του Δημήτρη Κυριακού (1881-1971), οι οκτώ πολυκατοικίες ανεγέρθηκαν τη δεκαετία του ’30 για να στεγάσουν πρόσφυγες οι οποίοι κατοικούσαν έως τότε σε προσωρινούς καταυλισμούς στο Πολύγωνο. Οι όψεις τους, σε άθλια κατάσταση σήμερα, παραπέμπουν στο μοντερνισμό του ’30 με τα μπάουχαουζ μπαλκόνια να τραβούν την προσοχή.Δ. Ρηγ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή