Αρχαία συνοικία βιοτεχνών βρέθηκε στην Πειραιώς

Αρχαία συνοικία βιοτεχνών βρέθηκε στην Πειραιώς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχολείο ήθελαν να χτίσουν, οι εκπλήξεις όμως τους άλλαξαν τα σχέδια. Μια ολόκληρη αρχαία συνοικία βιοτεχνών, με καταστήματα, εργαστήρια, αρχαία πλυντήρια αλλά και νεκροταφείο στο οποίο υπάρχουν ίχνη από τον 5ο έως τον 2ο π.Χ. αι. Βρέθηκε όμως κι ένας τύμβος. Ολα αυτά στη γειτονιά της οδού Πειραιώς, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που ήθελε να κατασκευάσει διώροφο σχολείο. Επί των οδών Αγίων Ασωμάτων, Ψαρομηλίγγου, Καλογήρου Σαμουήλ και Πειραιώς, στις έρευνες που διενήργησε η δραστήρια Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποκαλύφθηκε ένας αρχαίος δρόμος (με οδόστρωμα) που χρονολογείται από την κλασική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Επίσης σπίτια, εργαστήρια και καταστήματα που μαρτυρούν ότι σε εκείνη τη γειτονιά κατά την αρχαιότητα ζούσαν και εργάζονταν τεχνίτες. Δύο χρόνια ερευνούσε η Γ΄ ΕΠΚΑ το οικόπεδο (μην ξεχνάμε ότι κοντά έχει εντοπιστεί και το Δημόσιο Σήμα). Ομως εκτός από τα παραπάνω, σε άλλο σημείο στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου, η ανασκαφέας κ. Τώνια Κοκολιού, εντόπισε τη συνέχεια του αρχαίου δρόμου προς τον Κολωνό, επίσης μικρά εργαστήρια και αρχαία πλυντήρια. Στην ίδια γειτονιά, βρέθηκε η μια πλευρά ενός ταφικού μνημείου, του οποίου την άλλη πλευρά οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ήδη από ανασκαφές που διενεργήθηκαν τη δεκαετία του ’60. Επίσης παρόδια νεκροταφεία, ένας κιβωτιόσχημος τάφος που έκρυβε στο εσωτερικό του μεγάλο αριθμών εντυπωσιακών λευκών ληκύθων. Κατά μήκος της οδού Καλογήρου Σαμουήλ σε τομή που έγινε αποκαλύφθηκε τύμβος (αρχαϊκής περιόδου), διαστάσεων 2,22 X 5,20μ. απ’ αυτούς που έχουμε στον Κεραμεικό. Στον πυρήνα του εντοπίστηκε τάφος που δεν έχει ακόμη ερευνηθεί. Στο οικόπεδο αυτό βρέθηκαν συνολικά 34 ταφές (πυρές).

Ιδρυμα Γ. Παπανδρέου

Στην ίδια περιοχή ήρθαν κι άλλες αρχαιότητες στο φως. Σε άλλη ανασκαφή που διενεργήθηκε σε ακίνητο του ιδρύματος Γ. Παπανδρέου (Πειραιώς 85-87), η αρχαιολόγος κ. Εφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη εντόπισε τάφους του 6ου και 7ου αι. μ.Χ. Σύμφωνα με το ΚΑΣ, οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν (θα τοποθετηθεί γυάλινο δάπεδο) και θα λειτουργήσουν στην ουσία σαν υπαίθρια μικρά μουσεία.Γ. Συκκα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή