Τα ελληνικά Μάρμαρα και η ξανθιά αρχαιολόγος

Τα ελληνικά Μάρμαρα και η ξανθιά αρχαιολόγος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φωτογενής ξανθιά αρχαιολόγος (βρετανική απάντηση στη ασύγκριτη Μελίνα;) που αποκαλείται με αυταρέσκεια «θηλυκή Ιντιάνα Τζόουνς και αληθινή Λάρα Κροφτ», είναι το νέο βρετανικό «όπλο» για την παραμονή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. H δρ Ντόροθι Κινγκ, η οποία επιχειρεί να γίνει διάσημη στην Αγγλία ως τηλεοπτική περσόνα, με εκπομπές που ετοιμάζει για το BBC και το Channel 4, ίσως είναι αυτήν τη στιγμή η πιο προβεβλημένη πολέμιος της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, κάνοντας συνεχώς προκλητικές δηλώσεις. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Observer» σχετικά με το κύμα υποστήριξης για την επιστροφή των Μαρμάρων ακόμη και από 12 Βρετανούς αθλητές (ανάμεσά τους και ο ολυμπιονίκης του τριπλούν Αντονι Εντουαρντς), «τα Μάρμαρα είναι τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς και έχουν τόση σχέση με τη Βρετανία του 21ου αιώνα, όση και με την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Το Βρετανικό Μουσείο τα προστατεύει, ενώ καθένας μπορεί να δει ότι οι Ελληνες δεν έχουν φροντίσει την πολιτιστική τους κληρονομιά. Δεν θα θέλατε να αφήσετε τα παιδιά σας σε κάποιον που δεν εμπιστεύεστε».

Επιθετική πολιτική

Είναι σαφές ότι η βρετανική ψυχραιμία έχει δώσει τη θέση της σε μια περισσότερο θορυβώδη και επιθετική πολιτική. H Κινγκ ετοιμάζει μια εκπομπή, που υποστηρίζει ότι θα «καταρρίψει τους μύθους σχετικά με τα Μάρμαρα και θα αιτιολογήσει το δικαίωμα του Βρετανικού Μουσείου να τα κρατήσει», ενώ θα εκδώσει ένα βιβλίο παρόμοιου περιεχομένου με τον τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα», που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο? δύο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η δρ Ντόροθι Κινγκ, όπως φαίνεται, είναι φανατική αντίπαλος οποιασδήποτε ελληνικής κίνησης που έχει να κάνει με τα Μάρμαρα. Εχει κριτικάρει αυστηρότατα το υπό ανέγερσιν νέο Μουσείο της Ακρόπολης, λέγοντας: «Καταστρέφουν έναν αρχαιολογικό χώρο για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που θα είναι ουσιαστικά άδειο και μπορεί να ισοπεδωθεί στον επόμενο σεισμό. Το έδαφος εκεί έχει επτά στρώματα αρχαίων κτισμάτων, από τη μυκηναϊκή περίοδο -στο βάθος- μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους στην κορυφή. Υπήρξε η τοποθεσία μιας φιλοσοφικής σχολής και είμαστε σχεδόν 100% βέβαιοι ότι εκεί είχε διδάξει ο Πλάτων. H ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα προστατέψει τον χώρο κάτω από το μουσείο, αλλά το μισό κτίριο βρίσκεται σε μια λεκάνη και το υπόλοιπο στηρίζεται σε στύλους. Θα ήθελα να ανασκαφεί ο χώρος και να δημοσιευτούν τα ευρήματα. Αλλά βιάζονται να το ετοιμάσουν για τους Ολυμπιακούς. Τα τελευταία χρόνια ισοπεδώνουν τα πάντα για χάρη των Αγώνων». Απάντηση για την ώρα έχει λάβει από τον σύμβουλο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, δρα Νίκο Παπαδάκη, ο οποίος είπε για τους ισχυρισμούς της σχετικά με τη φιλοσοφική σχολή: «Είναι τελείως λάθος. Με όλο τον σεβασμό, η κυρία δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή