Περιπλους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπέκετ στο «Αττις»

Ενα έργο της ώριμης ηλικίας του Σάμιουελ Μπέκετ, το «Νανούρισμα», ανεβάζει αύριο στο θέατρο «Αττις» του Μεταξουργείου ο Θόδωρος Τερζόπουλος. Στο έργο, που αναφέρεται στην ηλικία όπου προσεγγίζει κανείς τον θάνατο, αλλά και γενικότερα στη βίωση της απώλειας -ακόμη και της δύναμης να αγαπάμε-, πρωταγωνιστεί η Σοφία Μιχοπούλου, αλλά εμφανίζεται και ο σκηνοθέτης Θ. Τερζόπουλος. H παράσταση είναι το πρώτο μέρος ενός τρίπτυχου με έργα Μπέκετ, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα με το «Οχάιο Ιμπρομπτού» και άλλα κείμενά του. H μετάφραση είναι της Αθηνάς Δημητριάδη.

Οι λαϊκές λιθογραφίες

Στην Παλαιά Βουλή παρουσιάστηκε χθες, από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και τις εκδόσεις I. Σιδέρης, το λεύκωμα του Γιάννη Γιαννέλλη – Θεοδοσιάδη με τίτλο «O Λαός Εικονογραφεί την Ιστορία του». Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στη νεότερη ελληνική ιστορία μέσα από την έντυπη λαϊκή εικόνα. «H συλλογή του Γιάννη Γιαννέλλη – Θεοδοσιάδη συνιστά ένα σπάνιο έργο στον χώρο της λαϊκής εικονογραφίας», αναφέρει στον πρόλογο ο Ιωάννης M. Βαρβιτσιώτης ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. «H έκδοση φιλοδοξεί να συμβάλει στη διατήρηση της “εναλλακτικής” ιστορικής αφήγησης που μεταφέρουν οι λιθογραφίες». Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν οι I. M. Βαρβιτσιώτης και ο εκδότης Αν. Σιδέρης (χαιρετισμός), Π. Παυλόπουλος, Φ. Κουβέλης, M. Στεφανίδης και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος T. Αθανασιάδης.

Αθήνα, 1839-1900

Ενα νέο μνημειακό λεύκωμα για την ιστορία της νεότερης Αθήνας παρουσιάζει στο κοινό το Μουσείο Μπενάκη (σε συνεργασία με την ABB). H παρουσίαση του τόμου «Αθήνα 1839-1900. Φωτογραφικές Μαρτυρίες» θα γίνει απόψε (8 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς, ο διευθύνων σύμβουλος της ABB, Κώστας Κοσμαδάκης, ο συλλέκτης Gary Edwards, ο ιστορικός φωτογραφίας Αλκης Ξ. Ξανθάκης και η υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου.

Ο βιβλιοπώλης όλων μας

Είχε αναγγελθεί εδώ και καιρό. O βιβλιοπώλης της «Εστίας», ο κύριος Νίκος, θα έγραφε βιβλίο. Το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί και ο κύριος Νίκος Παντελάκης, για πρώτη φορά βρίσκεται στη θέση του συγγραφέα. Το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, η ακαδημαϊκός Κική Δημουλά και ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος θα το παρουσιάσουν στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή