O Γκρέισον Πέρι παρέλαβε το βραβείο ως… Κλερ!

O Γκρέισον Πέρι παρέλαβε το βραβείο ως… Κλερ!

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψογα χτενισμένα καρέ μαλλιά με φιόγκο, έντονο μακιγιάζ, μοβ φόρεμα, σατέν κλος με μανίκι φούσκα. O νικητής του φετινού βραβείου Τέρνερ, Γκρέισον Πέρι, εντυπωσίασε ίσως περισσότερο με την εμφάνισή του στην απονομή, παρά με τα έργα που του χάρισαν την υποψηφιότητα για τον σημαντικότερο «διαγωνισμό» σύγχρονης τέχνης στη Βρετανία. O τραβεστί κεραμίστας, που διακρίθηκε στον θεσμό, είχε διακοσμήσει μια σειρά από βάζα με σοκαριστικές παραστάσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν συνήθως μικρά παιδιά. Οι σκηνές που ζωγραφίζει σχετίζονται συχνά με βία και σεξουαλική κακοποίηση, ουρανοξύστες και καμένα αυτοκίνητα.

Αlter Ego

O καλλιτέχνης πέρασε δύσκολη παιδική ηλικία, αφού οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του παντρεύτηκε έναν βάναυσο γαλατά. Τον ρόλο του «πατέρα» ανέλαβε το αρκουδάκι του Πέρι, όπως δηλώνει ο ίδιος. Οταν ήταν έξι ή επτά ετών άρχισε να ενδιαφέρεται κυρίως για δύο πράγματα: την κεραμική και τα γυναικεία ρούχα. Σήμερα, ο Πέρι είναι παντρεμένος με μια ψυχαναλύτρια και έχει μια μικρή κορούλα. Συχνά ντύνεται γυναίκα -όπως και στην απονομή του βραβείου- και δηλώνει ανοικτά ότι το «alter ego» του λέγεται Κλερ. Το φόρεμα που φόρεσε για αυτήν την ειδική βραδιά κόστιζε 2.500 στερλίνες και είχε επάνω λαγουδάκια, καρδούλες και τα ονόματα «Sissy» και «Claire».

Φαβορί οι Τσάπμαν

Φαβορί για το φετινό Τέρνερ ήταν οι αδελφοί Τζέικ και Ντίνος Τσάπμαν, οι οποίοι επίσης παρουσίασαν έργα -πλαστικές κούκλες σεξουαλικών χρήσεων- και άλλα αντικείμενα που ενδεχομένως να σοκάρουν το κοινό. Τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία τους είχαν για βέβαιους νικητές, αλλά οι κριτές είχαν άλλη γνώμη. H επιτροπή δυσκολεύτηκε πολύ να αποφασίσει καθώς όλοι οι καλλιτέχνες είχαν δυνατές προτάσεις. Κατά την έκθεση που προηγήθηκε της απονομής εκτέθηκαν όλα τα υποψήφια έργα, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει επίσης από κοντά τα έργα της Αννας Γκαλάσιο που είχε χρησιμοποιήσει λουλούδια και μήλα τα οποία είχαν αρχίσει να σαπίζουν όπως και του Γουίλι Ντόχερτι που συμμετείχε με ένα βίντεο.

Ο Πέρι -ή η Κλερ αν προτιμάτε- κέρδισε τους επισκέπτες της έκθεσης που περνούσαν πολύ ώρα μέσα στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα κεραμικά του. Μόλις παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια του Βρετανού καλλιτέχνη της ποπ αρτ, σερ Πίτερ Μπλέικ, δήλωσε κατενθουσιασμένος και ξεκίνησε την ευχαριστήρια ομιλία του λέγοντας: «Καιρός ήταν να πάρει το βραβείο Τέρνερ ένας τραβεστί γκαλερίστας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή