Νέες Εκδόσεις

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΜΑ

Αlejandro Aris

H ιατρική στη ζωγραφική

μετ. Εφη Κατσανίκα

εκδ. «Ποταμός», σελ. 187, 48 ευρώ

H ερμηνεία των έργων τέχνης από την οπτική γωνία του γιατρού είναι ένα εγχείρημα εξαιρετικά σύνθετο και ταυτόχρομα συναρπαστικό. Με τις γνώσεις του επαγγελματία γιατρού και τον ενθουσιασμό του ερασιτέχνη κριτικού, ο συγγραφέας εξετάζει σαράντα πίνακες από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας, φέρνοντας στο προσκήνιο το ιατρικό τους «ιστορικό». Με αφορμή τον «Εσταυρωμένο» του Ελ Γκρέκο, ο Alejandro Aris δίνει έτσι την ιατρική εξήγηση για το νερό και το αίμα που τρέχει από τις πληγές του Ιησού. Στην «Παραβολή των τυφλών» του Μπρέγκελ ξεχωρίζει το γλαύκωμα από την ατροφία. Και στην «Αυτοπροσωπογραφία με τον γιατρό Αριέτα» του Γκόγια παρατηρεί πως η χλωμάδα, το αφηρημένο βλέμμα και το μισάνοιχτο στόμα που προσπαθεί να πάρει αέρα αποτελούν αδιαμφισβήτητα σημάδια οξέος πνευμονικού οιδήματος.

Αθηνά Δούντση επιμελ.

Γεύσεις Δωδεκανήσου

Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού

εκδ. «Τοπίο», σελ. 141

Τόπος πλούσιος σε ιστορία, τα Δωδεκάνησα πλουτίζουν το παρόν της Ελλάδας με εικόνες, χρώματα, μυρουδιές και γεύσεις μοναδικές. Με τη συνδρομή των Δήμων και Κοινοτήτων της Δωδεκανήσου αλλά και των νοικοκυριών των νησιών που με προθυμία μοιράστηκαν τα «μυστικά» της οικιακής τέχνης τους, ο Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού συγκέντρωσε συνταγές, γευστικά αριστουργήματα που με τη βοήθεια απλών υλικών δίνουν καθαρές και λιτές ελληνικές γεύσεις.

Ρένα Ασλάνογλου – Παπαδοπούλου

Αντανακλάσεις

εκδ. «Τροπικός», σελ. 187

Οι αντανακλάσεις στη Φύση και στην πόλη, στα νερά της θάλασσας και της λίμνης ή στις γυάλινες επιφάνειες του ουρανοξύστη είναι το θέμα της φωτογράφου Ρένας Ασλάνογλου – Παπαδοπούλου. Το να αγαπάς τη φωτογραφία, αναφέρει ο Τάσος Πορφύρης στον πρόλογό του, είναι ένας άλλος τρόπος να αγαπάς τον κόσμο. Δουλειά του άξιου φωτογράφου είναι, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της πραγματικότητας, να αλλάζει την εικόνα της όχι καταργώντάς την βέβαια αλλά τονίζοντας περισσότερο ή λιγότερο κάποια από τα συστατικά της.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Λου Σουέν

Πολεμικές κραυγές

μετ. Σωτήρης Χαλικιάς

εκδ. «Ινδικτος», σελ. 264, 18,80 ευρώ

Ο Λου Σουέν υπήρξε μία από τις κύριες προσωπικότητες του Κινήματος Νέου Πολιτισμού στην Κίνα των αρχών του 20ού αιώνα. Και παράλληλα αναδείχθηκε σε μια από τις μεγάλες μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας, υπήρξε ο συγγραφέας που επέβαλε τη γλώσσα των απλών ανθρώπων στην κινέζικη πεζογραφία. Ολο το έργο του είναι μια επιτακτική αναζήτηση του «χαρακτήρα των Κινέζων», μια διερεύνηση που στη διάρκειά της η απαισιοδοξία της σκέψης του αντισταθμίστηκε από την ακαταμάχητη αισιοδοξία της βούλησής του. Μολονότι περιορίζονται σε τρεις συλλογές, τα διηγήματα και οι νουβέλες του εξακολουθούν να θεωρούνται κορυφαία κείμενα της κινεζικής πεζογραφίας.

Ρeter Αbrahams

Ο καθηγητής

μετ. Πητ Κωνσταντέας

εκδ. Bell, σελ. 512, 6,80 ευρώ

Σε χρόνο μηδέν ο ευφυέστατος καθηγητής Μαθηματικών Τζούλιαν που οι Γκάρντνερ προσέλαβαν για να βοηθήσει τον προβληματικό έφηβο γιο τους, τους έχει όλους κατακτήσει. Οχι μόνο προσεγγίζει γρήγορα τον νεαρό Μπράντον, αλλά βοηθάει τη Λίντα σε ένα σοβαρό επαγγελματικό της πρόβλημα και συμβουλεύει τον Σκοτ στο τένις σαν επαγγελματίας προπονητής. Μόνον η εντεκάχρονη Ρούμπι, έξυπνη και μεγάλη θαυμάστρια του Σέρλοκ Χολμς, βλέπει καχύποπτα τον ξένο που έγινε τόσο ξαφνικά μέλος της οικογένειάς της. Ούτε αυτή μπορεί ωστόσο να συλλάβει το παρανοϊκό σχέδιό του Τζούλιαν να καταστρέψει την οικογένειά της. Γιατί για τον Τζούλιαν, οι Γκάρντνερ είναι πλάσματα αναλώσιμα που προσφέρονται για μελέτη σαν πειραματόζωα. Ενα ωστόσο στοιχείο ξεφεύγει από το συνολικό σχεδιασμό του: το ότι η Ρούμπι είναι ένα μικρό και ανόητο κοριτσάκι.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κρις Γκρίνχαλτζ

Coco & Ιgor

μετ. Πέρσα Κουμούτση

Εμπειρία Εκδοτική, σελ. 320, 15 ευρώ

Η πρεμιέρα της «Ιεροτελεστίας της Ανοιξης» είναι μια βραδιά που ο Ιγκόρ Στραβίνσκι προτιμά να ξεχάσει. Η μουσική του έχει κάτι από τη βαρβαρότητα των Τατάρων που η υψηλή κοινωνία του Παρισιού σοκαρισμένη αποδοκιμάζει. Ανερχόμενη σχεδιάστρια τότε, η Κοκό Σανέλ αντιθέτως γοητεύεται από την πρωτόγονη αίσθηση του έργου. Βλέμματα περιφρόνησης εισπράττει άλλωστε και η ίδια από τις «μεγάλες κυρίες» του Παρισιού γιατί υπερασπίζεται τις απλές γραμμές και απορρίπτει το λούσο. Ετσι θα αρχίσει η γνωριμία ανάμεσα στον μεγάλο μουσικό και την κυρία της υψηλής ραπτικής που θα οδηγήσει σε μια έντονη ερωτική σχέση, σύντομη αλλά καθοριστική.

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρόαλντ Νταλ

Σόλο πορεία

εκδ. «Ποταμός», σελ. 286, 14 ευρώ

Ο Ρόαλντ Νταλ αφιέρωσε τη ζωή του στο να γράφει βιβλία για παιδιά σαν ένα είδος κάθαρσης από τη βαρβαρότητα του κόσμου των ενηλίκων. Στην αυτοβιογραφία του φωτίζει παράλληλα και ορισμένες από τις σκοτεινές πλευρές της ζωής η οποία στάθηκε ιδιαίτερα σκληρή μαζί του. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκει τον Νταλ στην Τανζανία. Αμέσως κατατάσσεται στην RAF και έτσι ξεκινά η σόλο πορεία του στη Βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή. Με βάση την Ελλάδα ο Νταλ συμμετέχει σε επικίνδυνες αποστολές ζώντας περιπέτειες που συναγωνίζονται τα πιο τρελά του παραμύθια. Μόνο που αυτήν τη φορά οι ιστορίες είναι αληθινές, κι ας πλησιάζουν τα όρια του φανταστικού και του γκροτέσκου.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Σάλι Γκάρντνερ

Ενα βιβλίο γεμάτο πριγκίπισσες

μετ. Αριάδνη Μοσχονά

εκδ. «Κέδρος», σελ. 94, 10 ευρώ

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι. O πρίγκιπας βάτραχος. H Σταχτοπούτα. H Ωραία Κοιμωμένη. H πριγκίπισσα και το μπιζέλι. Ολοι λατρεύουν τις πριγκίπισσες. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που μερικά από τα πλέον κλασικά παραμύθια έχουν ως ηρωίδα τους μια πριγκιποπούλα. H Σάλι Γκάρντνερ αφηγείται τα αριστουργήματα των αδελφών Γκριμ, του Σαρλ Περό και του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν με τον δικό της τρόπο.

ΛΕΞΙΚΟ

Ιωάννης Παρίσης

Ευρωπαϊκή άμυνα

εκδ. «Επικοινωνίες», σελ. 304

Λεξικό όρων και διαδικασιών για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το έργο ερμηνεύει τους όρους και τις συντομογραφίες που συχνά δημιουργούν σύγχυση χωρίς να υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ανεύρεσης των σχετικών πληροφοριών και επεξηγήσεων. Εξηγεί περισσότερους από 200 όρους που αναφέρονται σε αποφάσεις, διακηρύξεις, γεγονότα, συνόδους, συνθήκες, σύμφωνα, στρατηγικές, πολιτικές, θεσμικά όργανα, οργανισμούς, στρατιωτικές δυνάμεις, εξοπλισμούς. Συμπληρώνεται από έγχρωμους χάρτες, διαγράμματα, πίνακες και εννέα παραρτήματα με χρήσιμα κείμενα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

J.- M. Balencie & A. de la Grange

Εξεγερμένοι κόσμοι

μετ. Μ. Μαλαφέκα

εκδ. «Τυπωθήτω», σελ. 506, 27 ευρώ

Γιατί εξεγείρονται οι άνθρωποι; Ποιοι, πότε και πού κινούν τα νήματα των επαναστάσεων, των εξεγέρσεων και των τρομοκρατικών χτυπημάτων; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές των όπλων, των κινημάτων και των ξεσηκωμένων ανθρώπων απανταχού της γης; Εργο- εγκυκλοπαίδεια, στον πρώτο του τόμο το βιβλίο εξετάζει όλες τις χώρες της Βόρειας, της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής καθώς και όλες τις χώρες και τις περιοχές της Εγγύς, της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ. Παρουσιάζει έτσι με λεπτομέρειες τα στοιχεία που αφορούν τις εξεγέρσεις των κινημάτων, λαϊκών ή μη, καθώς και τα αίτια που τα προκαλούν.

Μαρκ Φερρό

Τα ταμπού της ιστορίας

μετ. Αγλαΐα Γαλανοπούλου

εκδ. «Μεταίχμιο», σελ. 160, 12 ευρώ

Γιατί άραγε αποσιωπάται η σεξουαλικότητα της Ζαν ντ’ Αρκ; Πώς πραγματικά πέθανε ο τσάρος Νικόλαος B΄ το 1918; Οι Εβραίοι είναι όλοι τους Σημίτες; Πώς ο Γερμανός σκηνοθέτης Φασμπίντερ αντιμετωπίζει τα ταμπού της εποχής μας στις ταινίες του; H ιστορία, υποστηρίζει ο συγγραφέας, περιέχει ένα μεγάλο αριθμό αποσιωπήσεων που δεν είναι απόρροια απαγορεύσεων ή λήθης. H ανίχνευση αυτών των ταμπού μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε τα άρρητα στους κόλπους των διαφόρων κοινωνιών. Ταμπού θρησκευτικά και ταμπού πολιτικής προέλευσης αποφεύγουν ερωτήματα που θα μπορούσαν να κλονίσουν τις παγιωμένες αντιλήψεις μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή