Παγκόσμια Ιστορία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική απουσία από τα ελληνικά Γράμματα ήταν μέχρι τώρα το μνημειώδες έργο ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους φιλοσόφους Οσβαλντ Σπένγκλερ H παρακμή της Δύσης. Εδώ και λίγες μέρες, από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω – Γιώργος Δαρδανός» κυκλοφορεί, σε μετάφραση Λευτέρη Αναγνώστου, το κλασικό δίτομο έργο του Γερμανού φιλόσοφου. Υπότιτλος του έργου είναι Μορφολογία της παγκόσμιας ιστορίας, φράση που παραπέμπει και στην κεντρική ιδέα του έργου, η οποία ανάγεται στον Γκαίτε και στον Νίτσε. Σύμφωνα με τον Σπένγκλερ, παγκόσμια ιστορία είναι η ιστορία των φορέων της, των μεγάλων πολιτισμών, οι οποίοι θεωρούνται μεγάλοι οργανισμοί που γεννιούνται, ωριμάζουν, ακμάζουν και πεθαίνουν. Πολιτισμοί ανεξάρτητοι μεταξύ τους, που διέπονται εν τούτοις από μια κοινή νομοτέλεια. Τέτοιοι πολιτισμοί είναι ο αιγυπτιακός, ο βαβυλωνιακός, ο ινδικός, ο κινεζικός, ο αρχαίος ελληνορωμαϊκός, ο αραβικός, ο δυτικός και ο μεξικανικός. O Σπένγκλερ, γνώστης της ιστορίας και έντονα «φαουστικός» αναζητεί, μέσα από τεράστια ύλη πολιτιστικού υλικού τις ομοιότητες και τις αναλογίες στις φάσεις των πολιτισμών που πραγματεύεται.

Ο Οσβαλντ Σπένγκλερ, φιλόσοφος του πολιτισμού και της ιστορίας, γεννήθηκε το 1880. Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες, αλλά άκουσε και παραδόσεις σημαντικών φιλοσόφων, ψυχολόγων και οικονομολόγων. H παρακμή της Δύσης κυκλοφόρησε το 1918 και το 1922, και προκάλεσε βαθύτατη εντύπωση στην απογοητευμένη από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αστική τάξη. Το 1919 απέρριψε πρόταση του Πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν να αναλάβει την έδρα Φιλοσοφίας, και τον ίδιο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο του ιδρύματος Αρχείο του Νίτσε. Το 1920 απέρριψε την πρόταση του ηγετικού στελέχους των εθνικοσοσιαλιστών Γκ. Στράσερ για συνεργασία στο μηνιαίο περιοδικό τους, λόγω του «πρωτόγονου αντισημιτισμού» τους. Αρνείται σε διάφορες φάσεις να μετέχει σε θέσεις ή εκδηλώσεις του ναζιστικού καθεστώτος και από το Σεπτέμβριο του 1933 το ναζιστικό καθεστώς επιβάλλει απαγόρευση του ονόματός του από τα MME. O Οσ. Σπένγκλερ πέθανε το 1936 στο Μόναχο και πήρε μαζί του τον Φάουστ και τον Ζαρατούστρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή