Οργή στο νέο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ

Οργή στο νέο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τα πάθη του ψυχρού πολέμου άρχισαν να σβήνουν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στοιχημάτιζαν πως η επιτυχημένη συγγραφική καριέρα του Τζον Λε Καρέ, θα έφτανε στο τέλος της. Χωρίς την «τροφή» και τα ερεθίσματα που του προσέφερε ένας κόσμος γεμάτος από διπλούς πράκτορες, δολοπλοκίες, αγορές όπλων, η πένα του Βρετανού συγγραφέα θα στέρευε.

Στα 72 του χρόνια σήμερα, ακμαίος όσο ποτέ, ο αειθαλής Λε Καρέ συνεχίζει απτόητος: «Οταν τερματίστηκε ο Ψυχρός Πόλεμος όλοι νόμιζαν ότι ξόφλησα. H αλήθεια είναι ότι μόλις τότε ξεκίνησα» δηλώνει σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό TIME με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο «Absolute Friends». Στις σελίδες του πλέκει με μαεστρία τα νήματα μιας συναρπαστικής ιστορίας που διατρέχει ολόκληρη την ιστορία του 20ού αιώνα για να καταλήξει στην πρόσφατη εμπλοκή των Αμερικανών στο Ιράκ.

Ενεργός

Ο συγγραφέας που έδωσε πνοή σε ένα νέο λογοτεχνικό είδος, το θρίλερ αξιώσεων, έχει αποφασίσει να αποτραβηχθεί από τα κοινά. Ζει με τη σύζυγό του, Τζέην, στην Κορνουάλη (David Cornwall είναι άλλωστε το πραγματικό του επίθετο), αρνείται να υποβάλει τα βιβλία του σε διαγωνισμούς για λογοτεχνικά βραβεία και απορρίπτει όλες τις διακρίσεις που θέλουν να του προσφέρουν.

«Δεν είμαι διοικητής της βρετανικής αυτοκρατορίας. Δεν θα γίνω ποτέ στη ζωή μου, Λόρδος Ντέιβιντ, Βασιλιάς Ντέιβιντ ή Σερ Ντέιβιντ».

Κάθε ημέρα ξυπνά τα χαράματα για να γράψει και όταν δεν επεξεργάζεται τους φανταστικούς του ήρωες κάνει μεγάλους περιπάτους.

Οταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση ο Τζον Λε Καρέ ήταν αισιόδοξος για το μέλλον της Δύσης. Σήμερα όμως νιώθει ότι τότε γελάστηκε πικρά. Θεωρεί ότι οι Ταλιμπάν άξιζαν τα παθήματά τους, όπως και οι τρομοκράτες που διοργάνωσαν τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

«Μη λέτε ψέματα»

Οταν όμως το ενδιαφέρον των γερακιών της Ουάσιγκτον στράφηκε στο Ιράκ άρχισε να ανησυχεί σοβαρά: «Μου φάνηκε ότι ξαφνικά αρχίσαμε να παρακολουθούμε μια πολεμική εκστρατεία μεγαλύτερης κλίμακας, που βασιζόταν σε αμφίβολα κίνητρα. «Μη μου λέτε ψέματα» σκεφτόμουν, «Μην ισχυρίζεστε ότι δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος», «Μην ισχυρίζεστε ότι δεν πρόκειται για το πετρέλαιο», «Μην ισχυρίζεστε ότι αυτό που επιδιώκετε είναι το οικονομικό όφελος αλλά και να εντείνετε το φόβο στους αμερικανούς πολίτες»». H οργή του εκφράζεται στις σελίδες του νέου του βιβλίου, αδιαφορώντας μάλλον για το αν με τις πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις του θα απογοητεύσει ίσως αρκετούς αναγνώστες του στην Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή