Ενθουσιάζει ο βετεράνος τζαζίστας Λου Ντόναλντσον

Ενθουσιάζει ο βετεράνος τζαζίστας Λου Ντόναλντσον

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πρώτες δημόσιεςεμφανίσεις του Lou Donaldsoως μέλος της ορχήστρας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ της δεκαετίας του ’40 μέχρι τις πιο πρόσφατες στο Half Note Jazz Club αυτήν την εβδομάδα, έχουν κυλήσει 60 χρόνια. O μουσικός έζησε την ιστορία της τζαζ στο μεδούλι της -από το μπίμποπ και τη σόουλ στην άσιντ- και σήμερα, βετεράνος πια, αναδίδει στο παίξιμό του έναν βαθύ πλούτο ηχοχρωμάτων. Συνοδοιπόρος με τον Charlie «Bird» Parker, τον Milt Jackson, τον Thelonious Monk, τον Horace Silver, τον Art Blakey, ο σαξοφωνίστας από την Καρολίνα ευτύχησε να συνεργαστεί με θρύλους της τζαζ και να αποκτήσει φανατικούς φίλους.

Την περασμένη Παρασκευή, επίσημη πρώτη του νέου κύκλου live στην Αθήνα, το Half Note ήταν κατάμεστο, με ακροατές που γνώριζαν πολύ καλά την πορεία του Donaldson. O ίδιος ενθουσιασμός παρατηρείται και αυτές τις ημέρες μέχρι και την Πέμπτη όπου ολοκληρώνει. Οι εμφανίσεις του είναι sold out.

Παλιός γνώριμος του ελληνικού κοινού -έρχεται ήδη για τρίτη φορά- ο αειθαλής τζαζίστας έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά πώς να ελέγχει το ρυθμό της βραδιάς. Κεφάτος, με σκούρο κοστούμι και καλοδεμένη γραβάτα, έπαιξε μερικά από τα πιο γνωστά του κομμάτια όπως το «Whisky drinkin’ woman» και το «Allegator Bogaloo» και «Everything I play is funky». Παρά τα 78 του χρόνια, παραμένει ακμαίος, ετοιμοπόλεμος και επικοινωνιακός με τη χαρακτηριστική νότια προφορά του και τον καταπληκτικό ήχο του σαξοφώνου του. Αλλωστε, έχει περιοδεύσει όσο λίγοι τζαζίστες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρέα με τον Smith

Μαζί του επί σκηνής ήταν ο εξαιρετικός οργανίστας Dr. Lonnie Smith, άλλος ένας μεγάλος δάσκαλος της τζαζ, από εκείνους που έμαθαν στις νεώτερες γενιές τι σημαίνει acid jazz και το φανκ. O Smith έδινε στον Donaldsoτις απαραίτητες ανάσες, διατηρώντας το κέφι. Μεγάλη φυσιογνωμία της τζαζ, θεωρείται πρωτοπόρος του τζαζ ροκ και τζαζ φανκ του ’70, ενώ έχει συνεργαστεί στενά με Miles Davis και άλλους σημαντικούς μουσικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή