H «Ανήσυχη» αισιοδοξία της Ορχήστρας χρωμάτων

H «Ανήσυχη» αισιοδοξία της Ορχήστρας χρωμάτων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με ηρεμία αλλά και με ένα αίσθημα ανήσυχης αισιοδοξίας», ξεκινάει η νέα χρονιά για την Ορχήστρα Χρωμάτων. Το φετινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την παρουσίαση της «Οπερας της Γης» στην Ολυμπία (25, 26/7), «επηρεάζεται, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όλες τις διαδικασίες που συνοδεύουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Χρωμάτων, Γιώργος Κουρουπός. Δύο ακόμη εκδηλώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Αθήνα 2004», θα ανακοινωθούν σύντομα.

Κατά τα άλλα, στον καθιερωμένο κύκλο «Μουσική και Κινηματογράφος» στο «Τριανόν» (σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου), προβάλλουμε φέτος την ανάλαφρη όψη της ζωής, ενώ η σειρά εκδηλώσεων «Μουσική και Λογοτεχνία» στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ταξιδεύει φέτος με τον νου… Ακόμη και η μεγάλη εκδήλωση, που κάθε χρόνο αφιερώνουμε σε μια εξέχουσα προσωπικότητα της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, διευρύνει τον ορίζοντά της, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, συνθέτες των «νέων χωρών» της Ευρώπης (Arvo Part από την Εσθονία, Gorecki από την Πολωνία, Kurtag από την Ουγγαρία, κ.ά.). Στην ίδια συναυλία (5/2, Μέγαρο Μουσικής), η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Μιχάλη Λαπιδάκη, ανήσυχο και τολμηρό συνθέτη με σημαντική δραστηριότητα, του οποίου το έργο «Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα» είναι παραγγελία της Ορχήστρας Χρωμάτων», ανέφερε ο Γ. Κουρουπός.

Αφιέρωμα

Η επόμενη μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (9/3) είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ρώσικη μουσική (Τσαϊκόφσκι, Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς), με σολίστ την Ιταλίδα πιανίστρια Marisa Tanzini, ενώ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Ηρώδειο (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί). Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ιδρύθηκε ένα νέο σωματείο με τίτλο «Φίλοι της Ορχήστρας των Χρωμάτων», «δείγμα αναγνώρισης του κοινού και πηγή ηθικής δύναμης, αναγκαία για τη συνέχιση των προσπαθειών μας».

Ο κύκλος εκδηλώσεων στο «Τριανόν», με τίτλο «Τρίτες και Δεκατρείς» ξεκινάει απόψε με την προβολή της ταινίας «Μοντέρνοι καιροί» του Τσάρλι Τσάπλιν και συναυλία της Ορχήστρας Χρωμάτων με μουσική από ταινίες του. Ακολουθούν: «Διαζύγιο αλά ιταλικά» του Π. Τζέρμι (μουσική Περγκολέζι, 20/1), «H ζωή είναι ένα τραγούδι» του Αλέν Ρενέ (Γαλλικά μεταπολεμικά τραγούδια με την Μελίνα Τανάγρη, 27/1), «Μια νύχτα στην όπερα» του Σαμ Γουντ (αποσπάσματα από κωμικές όπερες και οπερέτες, 27/1), «Μέρες γιορτής» του Ζακ Τατί (γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου, 10/2), «Μανχάταν» του Γούντι Αλεν (Γκέρσουιν, 17/2), «Φάλσταφ. Οι καμπάνες του μεσονυχτίου» του Ορσον Γουέλς (άριες γύρω από τον «Φάλσταφ», 24/2), «O στρατηγός» του Μπάστερ Κίτον (μουσική Dixieland με τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη και το συγκρότημά του, 2/3), κ.ά.

Η σειρά «Μουσική και Λογοτεχνία» (καλλιτεχνική επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου) με τίτλο «Πού ταξιδεύει ο νους σου;» ξεκινάει στις 26 του μήνα (κάθε Δευτέρα στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη), με το έργο «Τόνιο Κρέγκερ» του Τόμας Μαν, (μουσική Σούμπερτ). Οι επόμενες εκδηλώσεις: «O ταξιδιώτης» του E. X. Γονατά (K. Σελαμσής, 2/2), «Μακάο» της Λ. Κονομάρα (Δ. Δημητριάδης, 9/2), «H εξορία και το βασίλειο» του Αλμπέρ Καμύ (Γ. Χατζημιχελάκης, 16/2), «H νοσταλγός» του Αλ. Παπαδιαμάντη (Δ. Κοντογιάννης, 1/3) κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή