Οι Βρετανοί επιθυμούν επιστροφή των Γλυπτών

Οι Βρετανοί επιθυμούν επιστροφή των Γλυπτών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταματήστε να καβγαδίζετε και δώστε πίσω στην Αθήνα τα Μάρμαρα για να ολοκληρωθεί η εικόνα του μνημείου. Αυτό προτάσσει στο χθεσινό κύριο άρθρό της η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», παίρνοτας τη θέση της χώρας μας στο αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ολα αυτά, δυο εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη παρουσίαση της νέας δημοσκόπησης που θα ανακοινωθεί αύριο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα που έγινε από την εταιρεία ICM θα συνδυαστεί με την ανακοίνωση της καμπάνιας για την επανένωση των γλυπτών ως μνημειακό σύνολο. Αναλυτικότερα, η δημοσκόπηση της ICM δείχνει ότι το 80%των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής. Κι αυτό, δυο μόλις χρόνια μετά την προηγούμενη έρευνα σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αυτό ανερχόταν μόλις στο 56%.

Θετικοί υπέρ της επιστροφής φαίνεται πως είναι και η πλειοψηφία των εργαζομένων στα βρετανικά μουσεία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε ο Βρετανικός Σύνδεσμος Μουσείων, το 90% των εργαζομένων συμφωνούν με κάποια μορφή επιστροφής των γλυπτών.

Ποιος ευθύνεται για την εντυπωσιακή μεταστροφή του κόσμου; Ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν το καλοκαίρι στη χώρα μας.

Για τις τελευταίες πάντως εξελίξεις δεν κρύβουν τη χαρά τους τα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής υπέρ της επιστροφής, οι οποίοι έχουν την ελπίδα ενός διαλόγου, αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος επισήμανε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με τη Βρετανή ομόλογό του. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στο τέλος του μήνα 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας ετοοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων.

Πάντως το αφτί του κ. Μακ Γρέγκορ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, δεν ιδρώνει. Σε χθεσινές δηλώσεις του στο Ρόιτερ επιμένει στην αρχική του θέση. Οτι το Βρετανικό Μουσείο είναι το καταλληλότερο μέρος για την παρουσίαση των Γλυπτών. Επίσης, ότι τα Μάρμαρα είναι το κεντρικό έκθεμα των μουσειακών του συλλογών. Δηλώσεις έκανε και εκπρόσωπος του μουσείου, τονίζοντας πως δεν προσδοκά αλλαγή στη θέση του μουσείου, εννοώντας την αυριανή επίσημη παρουσίαση της δημοσκόπησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή