Πολιτιστικός απολογισμός με αισιοδοξία

Πολιτιστικός απολογισμός με αισιοδοξία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τόνους ήρεμους που δεν τον έχουμε συνηθίσει έως τώρα, ο υπουργός Πολιτισμού επιχείρησε χθες τον απολογισμό της χρονιάς, υποστηρίζοντας ότι το έργο είναι σημαντικό από πλευράς έκτασης και όγκου.

Συνοψίζοντας όσα έγιναν αυτήν την περίοδο ξεχώρισε ως σημαντικά την ψήφιση του νέου αρχαιολογικού νόμου και του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, όπως άλλωστε και το βάρος που σήκωσε το υπουργείο ως προς την αρχαιολογική διάσταση των μεγάλων έργων της χώρας. Τα μεγάλα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κι αυτά της Ολυμπιακής Προετοιμασίας που απαιτούν μελέτη αλλά και εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες, ανασκαφές στην ουσία, πολλές από τις οποίες μεταβλήθηκαν σε συστηματικές από σωστικές.

Ανέφερε τα μεγάλα προγράμματα που σχετίζονται με την Αρχαία Ολυμπία, το Ζάππειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον Μαραθώνα, αν και δεν έγιναν παντού όπως τα είχαν εξαγγείλει. Ενα από τα παραδείγματα είναι η περίπτωση του Μαραθώνα που έγιναν αρκετές εκπτώσεις.

Μίλησε και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα εκτελείται κατά πλειονότητα με επιτυχία και με προβλήματα, αποδίδοντας τις ατυχίες στο μέγεθος και στη φιλοδοξία των εκδηλώσεων.

Κορυφαία της στιγμή θεωρεί τη συνεργασία με την Unicef για το πρόγραμμα του εμβολιασμού του 1,5 εκατομμυρίου παιδιών, ενώ στις επιτυχίες συμπεριέλαβε και την ανάθεση στην Πάτρα της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006, την κάρτα Πολιτισμού κ.ά.

Αριθμοί εντυπωσιασμού

Πάντα οι αριθμοί βοηθάνε όταν θέλεις να εντυπωσιάσεις το ακροατήριο. Ετσι λοιπόν ο κ. Βενιζέλος μας είπε ότι το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης του Γ΄ ΚΠΣ το έχει το ΥΠΠΟ όπως και την καλύτερη βαθμολογία. Την τελευταία τριετία εντάχθηκαν 266 έργα σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο προχωράει 57 έργα που αφορούν μουσεία, ενώ 15 αρχαιολογικά εκσυγχρονίζονται, επεκτείνονται ή ανανεώνονται ριζικά. Εφτά καινούργια κατασκευάζονται και 16 προχωρούν σε νέες επανεκθέσεις. Επίσης κατασκευάζονται ή εκσυγχρονίζονται έξι μουσεία σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας. Ολοκληρώθηκε το Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης, προχωρά το ζήτημα της ΥΦΑΝΕΤ με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ζήτημα του ΦΙΞ και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης όπως και η Γλυπτοθήκη στο Γουδί.

Ανάμεσα σε αυτά που έχουμε, ανέφερε και δέκα νεότερα μνημεία που μετατρέπονται σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους όπως το Καποδιστριακό στην Αίγινα, με τη διαφορά ότι αυτό αντιμετωπίζει ακόμη στατικά προβλήματα.

Περήφανος ήταν και για τα 173 έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία (στο παρά πέντε εκτελούνται τα περισσότερα), το έργο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, για 36 άγνωστους χώρους που αναδεικνύονται αλλά και για τα 80 μνημεία που αναστηλώνονται και συντηρούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή