Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης θα «ταξιδέψουν» στην Κίνα

Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης θα «ταξιδέψουν» στην Κίνα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατόν είκοσι αρχαία αντικείμενα, τα περισσότερα από αποθήκες 37 μουσείων της χώρας, θα ταξιδέψουν στην Κίνα για την έκθεση «Αρχαία Ελλάδα. Θνητοί και Αθάνατοι», που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνουμε τον Αύγουστο. Τα αντικείμενα θα παρουσιαστούν από τον Ιούλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου σε αίθουσα 1.000 τ.μ. του μουσείου (βρίσκεται απέναντι από το Μαυσωλείο του Μάο, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν).

Στόχος της έκθεσης, που διαρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες, είναι να δείξει την κυρίαρχη θέση του ανθρώπου στον ελληνικό πολιτισμό, όπως αποτυπώθηκε στην τέχνη.

Τα αντικείμενα προέρχονται από τα μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό Αθηνών, Ακροπόλεως, Ολυμπίας, Δελφών, Βόλου, Λάρισας, Δήλου, Ηρακλείου, Τήνου, κ.ά. ενώ έργα κινεζικής τέχνης θα έρθουν αντίστοιχα στην Αθήνα.

Εξι ενότητες

Η πρώτη (20 έργα) είναι οι προελληνικές και πρώιμες ελληνικές απεικονίσεις (σειρά ειδώλων που αποτυπώνουν την ανθρώπινη μορφή όπως τη συνέλαβαν – απέδωσαν πολιτισμοί που προηγήθηκαν του ελληνικού, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Οι ρίζες αυτές αρχίζουν από τη νεολιθική περίοδο και συνεχίζουν στον κυκλαδικό και μινωικό πολιτισμό της εποχής του Χαλκού. Εξι μυκηναϊκά ειδώλια και η σαρκοφάγος της Τανάγρας με παράσταση θρηνωδών μας εισάγουν στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της ελληνικής τέχνης (16ος-11ος αι. π.Χ.). Ακολουθούν έργα κυρίως γλυπτικής και ειδωλοπλαστικής (10ος π.Χ. – 2ος αι. μ.Χ.).

Η δεύτερη ενότητα (Αθάνατοι) περιλαμβάνει 29 ειδώλια, αγαλμάτια, χάλκινα κάτοπτρα και αγγεία από τον 7ο αι. π.Χ. έως τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες που παρουσιάζουν θεούς (από το Δωδεκάθεο και τους: Ασκληπιό, Υγεία, Κυβέλη). H επόμενη, «Από τους αθάνατους στους θνητούς» με 24 αντικείμενα, περιλαμβάνει μορφές που βρίσκονται ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και των αθανάτων, είτε γιατί έχουν θεϊκές ιδιότητες είτε γιατί κινούνται αποκλειστικά στη σφαίρα του μύθου, και κλείνει με τον Αλέξανδρο.

Ακολουθούν τρία ψηφισματικά ανάγλυφα που δείχνουν τη συνήθεια να αποδίδονται με ανθρώπινη μορφή θεσμοί και αφηρημένες έννοιες (Δήμος, Βουλή), ενώ η πέμπτη ενότητα με 30 έργα για τους Θνητούς, δείχνει τον τρόπο που η τέχνη συνέλαβε και απέδωσε διαχρονικά τη γυναικεία, την ανδρική και την παιδική μορφή. H τελευταία ενότητα παρουσιάζει στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής (συζυγική σκηνή, μητέρα και παιδί, σκηνή από το γυναικωνίτη, αθλητής, ιματιοφόρος, ναυαγός).

Η έκθεση περιλαμβάνει και επτά κοσμήματα της ελληνιστικής περιόδου που θα εκτεθούν ξεχωριστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή