Απαγορεύσεις με νόμο σε αρχαιολογικούς χώρους

Απαγορεύσεις με νόμο σε αρχαιολογικούς χώρους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γνωστή απαγορευτική ταμπέλα με τον κόκκινο κύκλο βάζει το υπουργείο Πολιτισμού τσιγάρα, ποτά, τρόφιμα και ψηλά τακούνια. H απαγόρευση αφορά τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων και δεν υπάρχει χώρος για ανυπακοή. Το ορίζει ο νέος αρχαιολογικός νόμος, ετοίμασε μάλιστα ειδική ρύθμιση η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου, και όπως φαίνεται δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά.

Απαγορεύει την είσοδο ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους (εξαιρούνται τα σκυλιά – οδηγοί των τυφλών), την είσοδο σε όσους κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών ενώ απαγορεύει κάθε κινηματογράφηση και φωτογράφηση.

Ο κώδικας συμπεριφοράς των επισκεπτών που συζητήθηκε προχθές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κάνει λόγο και για την κοσμιότητα της εμφάνισης και της συμπεριφοράς των ξεναγών και του κοινού.

Δεν γνωρίζουμε αν αναφέρεται και στη συμπεριφορά και κοσμιότητα των υπαλλήλων, μια και τα προβλήματα δεν τα προκαλούν μόνον οι επισκέπτες αλλά συχνά και οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς.

Ο παρορμητισμός των μαθητών και η έλλειψη ελέγχου, είναι ένα ακόμη πρόβλημα. O καθηγητής κ. B. Λαμπρινουδάκης μάλιστα ενημέρωσε το Συμβούλιο, πως το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστροφών στην Επίδαυρο σημειώνεται τον Μάιο από τους μαθητές των σχολείων.

Τέθηκε όμως και το θέμα της ξενάγησης των μαθητών από τους καθηγητές τους, κάτι που συχνά συναντά την αντίδραση των ξεναγών.

Είναι άραγε τα αρχαία για όλη την κοινωνία; O καθηγητής κ. X. Μπούρας έθεσε θέμα πρόσβασης σε βυζαντινά ξωκκλήσια, αφού πολλά είναι κλειδωμένα (ίσως για λόγους ασφαλείας). Αναφέρθηκε στον μέγιστο μεσαιωνικό πλούτο που έχουμε στην Ελλάδα και δεν είναι προσβάσιμος, σημειώνοντας ότι απροσπέλαστο είναι συχνά και πολλά μοναστήρια τις μεσημεριανές ώρες με τη δικαιολογία ότι ησυχάζουν οι μοναχοί.

Οσοι, πάλι, φορείς, οργανισμοί ή καλλιτέχνες, θέλουν να λάβουν τη σχετική άδεια του ΚΑΣ για να χρησιμοποιήσουν μνημεία, πρέπει να προνοήσουν νωρίς. Τα αιτήματα για την άδεια χρήσης πρέπει να υποβάλλονται από τον Νοέμβριο. Ξεχάστε λοιπόν τις προτάσεις της τελευταίας στιγμής.

Κανονισμοί υπάρχουν κι εδώ. Οι κατασκευές των σκηνικών πρέπει να είναι ελαφρές και να μην έρχονται σε επαφή με τα μνημεία, απαγορεύεται η χρήση ηχητικών κ.ά.

Βέβαια, ο κώδικας συμπεριφοράς των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους επιβάλλει και αύξηση του φυλακτικού προσωπικού. Καλές οι απαγορεύσεις αλλά περιμένουμε και τις παροχές των μουσείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή