«Εφυγε» η πολυβραβευμένη ηθοποιός Ούτα Χέιγκεν

«Εφυγε» η πολυβραβευμένη ηθοποιός Ούτα Χέιγκεν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε στη Νέα Υόρκη η Ούτα Χέιγκεν, θρυλική ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ και δασκάλα πολλών σημαντικών μεγάλων ηθοποιών, όπως ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και ο Αλ Πατσίνο, αλλά και νεότερων σταρ, σαν τον Μάθιου Μπρόντερικ και τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. H Χέιγκεν, που ήταν βραβευμένη τρεις φορές με Τόνι, υπήρξε από τα μεγάλα ονόματα της νεοϋορκέζικης θεατρικής σκηνής για περισσότερα από 50 χρόνια, παίζοντας ρόλους σε έργα των Εντουαρντ Αλμπι (κορυφαία στιγμή της θεωρείται η Μάρθα στο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»), Κλίφορντ Οντέτς και Τένεσι Ουίλιαμς, αλλά και σε κλασικά έργα του Σαίξπηρ και του Τσέχοφ. Από τις τελευταίες παραστάσεις της ήταν η «Κυρία Κλάιν». Χαρακτηριστικό της ήταν το έντονο βλέμμα της, η βαθιά φωνή και ο άμεσος και έντονος τρόπος που μιλούσε. Την Πέμπτη το βράδυ, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός της, όλα τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ χαμήλωσαν τα φώτα τους πριν από την παράσταση, προς τιμήν της.

Η Ούτα Χέιγκεν εκτός από το θέατρο, ήταν αφοσιωμένη και στη διδασκαλία. Είχε γράψει δύο βιβλία υποκριτικής, ενώ από τα χέρια της πέρασαν γενιές ηθοποιών στο HB Studio, που διηύθυνε με τον άντρα της Χέρμπερτ Μπέργκοφ. Πρώτος της σύζυγος ήταν ο Χοσέ Φερέρ.

Η Χέιγκεν γύρισε μόλις τρεις ταινίες («O άλλος», «Τα παιδιά από τη Βραζιλία», «Το γύρισμα της τύχης»), καθώς το μοναδικό της πάθος ήταν το θέατρο. Γεννημένη στη Γερμανία και μεγαλωμένη στο Ουινσκόνσιν, η Χέιγκεν (κόρη ενός ιστορικού τέχνης και μιας τραγουδίστριας της όπερας) σπούδασε θέατρο στη βασιλική ακαδημία του Λονδίνου. Οπως είχε πει η ίδια, το οικογενειακό περιβάλλον ήταν καθοριστικό για την εξέλιξή της: «Στο σπίτι μας το διάβασμα ήταν το ίδιο σημαντικό με το φαγητό».

Από το 1938, που έκανε το ντεμπούτο της, δεν άφησε ποτέ το θέατρο. Είχε πει ότι «θα μπορούσα να δίνω δέκα παραστάσεις κάθε βδομάδα και να νιώθω ευτυχισμένη. Ποτέ δεν βαριέμαι. Οσοι βαριούνται δεν ξέρουν την τέχνη τους. Αφού έπαιξα για δύο χρόνια στον «Βυσσινόκηπο», ξέρετε τι έκανα την τελευταία νύχτα; Εκλαψα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή