Κυπριακές αρχαιότητες στην «Αθηναΐδα»

Κυπριακές αρχαιότητες στην «Αθηναΐδα»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό αρχαία αντικείμενα, ανάμεσά τους λίθινα, γλυπτά, χρυσά, εντυπωσιακά κοσμήματα όπως βραχιόλια, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια, ειδώλια και κεραμικά αγγεία, χάλκινα όπλα αλλά και εργαλεία θα παρουσιαστούν από τις 9 Φεβρουαρίου στην έκθεση «3.200 χρόνια κυπριακού Ελληνισμού. Από την Αστάρτη στην Αφροδίτη». Καλοφωτισμένα όλα, θα στηθούν στην «Αθηναΐδα», στο Μουσείο Κυπριακής Τέχνης του Πιερίδη που λειτουργεί στην είσοδο του πολυχώρου στον Βοτανικό.

Μια έκθεση για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν έξι κρατικά κυπριακά μουσεία, η συλλογή Πιερίδη, η συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και η συλλογή Ζηντίλη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Κορυφαίο έκθεμα θεωρείται το γλυπτό της Αναδυομένης Αφροδίτης, που ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας της Πάφου το 1956. Χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ. και έχει 85 εκ. ύψος καθώς του λείπουν το κεφάλι, τα χέρια και το κάτω μέρος των άκρων. Είναι φιλοτεχνημένο από μάρμαρο του Αιγαίου (έχει πια λειανθεί από τους αιώνες του θαλασσινού νερού) και αντικατοπτρίζει τη γλυπτική παράδοση του Πραξιτέλη.

Το έκθεμα που βγαίνει για πρώτη φορά μακριά από την Κύπρο, είχε ως πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη όπου άλλωστε παρουσιάστηκε η έκθεση από τις 22/10/03 έως τις 3/1/04 στο Ωνάσειο Κέντρο. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η θεά Αφροδίτη εμφανίστηκε ως Ιστάρ, η θεά της γονιμότητας στη Μεσοποταμία.

Σκοπός της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη διοργάνωση της συνέβαλε ουσιαστικά το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου και ο διευθυντής του δρ Σοφοκλής Χατζησάββας, είναι να καταδείξει τη διαδικασία εξελληνισμού του νησιού με την σταδιακή επικράτηση του ελληνικού στοιχείου. Πολλά είναι τα αντικείμενα που θα σταθεί το κοινό παρακολουθώντας τις τρεις ενότητες της έκθεσης. Ανάμεσά τους το αρχαιότερο έκθεμα με ελληνική γραφή που βρέθηκε στην Κύπρο, ένας χάλκινος οβελός (11ος αι. π.Χ.) με την επιγραφή «ΟΦΕΛΤΑΣ», δηλαδή του οφέλτη.

Ενδιαφέρον έχει και η δίγλωσση ενεπίγραφη στήλη με το ελληνικό αλφάβητο και την κυπριακή συλλαβική γραφή, όπως και τα ειδώλια ελληνικών θεοτήτων, τα ασημένια νομίσματα κλασικών χρόνων με τις παραστάσεις μυθολογίας, το ειδώλιο ηθοποιού κωμωδίας του 4ου αι. π.Χ. και η θεατρική μάσκα του 3ου αι. π.Χ.

Φυσικά, τα γυναικεία αγαλματίδια που έχουν χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, τα επίσης γυναικεία αγαλματίδια από τερακότα από την εποχή του χαλκού (1400 – 1200 π.Χ.) από το Μουσείο της Λευκωσίας. Μορφή πουλιού έχει το ένα και το άλλο επίπεδο στην κορυφή κεφάλι και τα χέρια σταυρωμένα κάτω από το στήθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή