Με πρωταγωνίστρια την κιθάρα – ακόμη και ηλεκτρική!

Με πρωταγωνίστρια την κιθάρα – ακόμη και ηλεκτρική!

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κιθάρα πρωταγωνίστρια, πολλά και ενδιαφέροντα πρόκειται να συμβούν τις επόμενες μέρες στο Μέγαρο: Θα εμφανιστεί, κατ’ αρχάς, ένας κορυφαίος μουσικός του καιρού μας, «ο» μύθος της κιθάρας μετά τον Σεγκόβια, ο Τζον Γουίλιαμς. Θα παίξει, μάλιστα, για πρώτη φορά ντουέτο με άλλον κιθαριστή, συνοδεία ορχήστρας, ένα δικό μας διεθνούς επιπέδου κιθαριστή, τον Κώστα Κοτσιώλη. Εχουμε επίσης την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση νέου έργου του Λέο Μπρόουερ, ενός κοντσέρτου γραμμένου ειδικά για τους δύο τους. Λίγες μέρες αργότερα, ένα μπουκέτο διεθνούς φήμης κιθαριστών θα παίξουν σε μία συναυλία ποικίλα έργα για κιθάρα, μεταξύ των οποίων -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- κι ένα έργο με σολιστικό όργανο μέσα στη συμφωνική ορχήστρα την ηλεκτρική κιθάρα – ήγγικεν γαρ η ώρα να γίνει κι εδώ αυτό!

Ολα αυτά συμβαίνουν στις δύο συναυλίες που απαρτίζουν το φετινό «Φεστιβάλ Κιθάρας», το οποίο για 5η χρονιά οργανώνει στο Μέγαρο ο K. Κοτσιώλης: η πρώτη συναυλία, με τον Τζον Γουίλιαμς, θα δοθεί μεθαύριο και η δεύτερη στις 6/2.

«Το Φεστιβάλ Κιθάρας στο Μέγαρο έχει πάει πάρα πολύ καλά αυτά τα πέντε χρόνια», λέει ο κ. Κοτσιώλης. «Είχε πάντα μεγάλη συμμετοχή κοινού, έφερε να παίξουνε τους σημαντικότερους κιθαριστές της εποχής μας απ’ όλον τον κόσμο, παρουσίασε νέα έργα και υπήρξε ανοιχτό σε όλες τις μορφές της κιθάρας – κλασική, φλαμένκο, τζαζ, κιθάρα με τραγούδι, ακόμη και ηλεκτρική κιθάρα, την οποία θα παρουσιάσουμε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως σολιστικό όργανο με συμφωνική ορχήστρα».

Αυτό θα συμβεί στις 6/2, «και μάλιστα με έργο Ελληνα συνθέτη, του Χρίστου Παπαγεωργίου, το «Κοντσέρτο για ηλεκτρική κιθάρα και ορχήστρα», το οποίο έχει βραβευθεί με A΄ βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό. Θα το ερμηνεύσει ο Τομάζο Λάμα, που το έπαιξε και στην Ιταλία».

Προηγείται όμως, μεθαύριο, η συναυλία με τη συμμετοχή του Τζον Γουίλιαμς και το ντουέτο του με τον K. Κοτσιώλη. «Ηταν ιδέα του Γουίλιαμς η συνεργασία αυτή, πριν από δύο χρόνια, όταν εμφανιστήκαμε μεν μαζί στο Φεστιβάλ, αλλά σε ξεχωριστά κοντσέρτα. Τότε προσφέρθηκε ο Λέο Μπρόουερ να γράψει ένα έργο ειδικά για μας, γι’ αυτό το ντουέτο, και είναι αυτό που θα παρουσιάσουμε τώρα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, «Το βιβλίο των συμβόλων». Μετά την Αθήνα θα το παίξουμε μαζί και σε άλλες χώρες, στην Ευρώπη και αλλού. Ξεκινάει έτσι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία, γιατί πρέπει να πω ότι ο Γουίλιαμς, ο μύθος αυτός στον κόσμο της κιθάρας, στη μακρόχρονη θητεία του, μόνο μία φορά, πολύ παλιά, είχε ξαναπαίξει ντουέτο, με τον Τζούλιαν Μπριμ, και πάλι όχι συνοδεία ορχήστρας όπως τώρα. Είναι περιττό να πω πόσο με τιμά αυτή η συνεργασία και πόσο χαίρομαι γι’ αυτήν, δεδομένου ότι ο Γουίλιαμς εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης είναι και σπουδαίος άνθρωπος».

Στην ίδια συναυλία θα παίξουν κι από ένα έργο ο καθένας τους, εκτός από «Το βιβλίο των συμβόλων»: O Κοτσιώλης σολίστ στο διεθνούς πλέον καριέρας «Κοντσέρτο του Βόλου» του Μπρόουερ, που έχει κυκλοφορήσει και σε δίσκο διεθνώς, και ο Γουίλιαμς στο κλασικό -των κιθαριστικών απαρχών- «Κοντσέρτο για κιθάρα και έγχορδα αρ. 1» του Μάουρο Τζουλιάνι (1781-1828). Παίζει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού – «ο Μπρόουερ που επρόκειτο να διευθύνει και τις δύο συναυλίες, εμποδίστηκε από ένα απρόοπτο γεγονός και δεν θα έρθει, αλλά ευτυχώς εξασφαλίσαμε σπουδαίους μαέστρους: τον Καρυτινό για τη συναυλία με τον Γουίλιαμς και τον Μίλτο Λογιάδη για τη συναυλία στις 6/2», λέει ο κ. Κοτσιώλης.

Στη συναυλία εκείνη, όπου θα παίξει η KOA, εκτός από το έργο του Χρ. Παπαγεωργίου για ηλεκτρική κιθάρα που θα εκτελέσει ο Τομάζο Λάμα, θα μετάσχουν κι άλλοι σπουδαίοι κιθαριστές από διάφορες χώρες εκπροσωπώντας ποικίλες «φωνές» της κιθάρας, όπως ο Ουρουγουανός Εντουάρντο Φερνάντες σε έργο του Χοακίν Ροντρίγκο, ο Ιάπωνας Σιν-ίτσι Φουκούντα σε έργο του συμπατριώτη του Τόρου Τακεμίτσου και ο K. Κοτσιώλης με ένα ακόμη έργο του Μπρόουερ, το «Κοντσέρτο της Λιέγης». «Πολλές και ποικίλες κιθάρες, γι’ αυτό και βάλαμε τον τίτλο «Ορίζοντες της κιθάρας» στο φετινό φεστιβάλ», λέει ο κ. Κοτσιώλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή