Εβδομήντα κομμάτια των Κιουρ σε νέο άλμπουμ

Εβδομήντα κομμάτια των Κιουρ σε νέο άλμπουμ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «άγνωστοι» Κιουρ, διανύοντας την τρίτη δεκαετία της δημιουργικής τους ζωής, θα «κυκλοφορούν» ανάμεσά μας από τις 26 Ιανουαρίου με 300 μελωδικά λεπτά, 70 κομμάτια, -10 από τα οποία ακυκλοφόρητα και 25 για πρώτη φορά σε cd-, κι ένα συνοδευτικό βιβλίο 75 σελίδων με φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του τραγουδιστή του γκρουπ, Ρόμπερτ Σμιθ. Δεν χρειάζεται να αποστηθίσετε ολόκληρο τον τίτλο («The Cure, Joithe dots, B-sides & rarities 1978-2001, The FictioYears») του νέου άλμπουμ του κουαρτέτου προκειμένου να τον αποκτήσετε, αφού αρκεί να πείτε μόνο ότι ψάχνετε για το συλλεκτικό box.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους και να ενώσετε τις τελείες για να ζωντανέψει η ιστορία του εκκεντρικού Ρόμπερτ Σμιθ και της παρέας του, που κάθε τόσο αλλάζει. Μάικλ, Λολ και Πορλ τότε, Σάιμον, Πέρι και Ρότζερ τώρα.

Η ρετροσπεκτίβα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, μας ταξιδεύει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέσα από 70 τραγούδια, τα οποία, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και του «αρχηγού» των Κιουρ, έχουν υποστεί… λίφτινγκ για να μπουν στη «σωστή» τους σειρά.

Ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη βρετανική ποπ, ροκ μπάντα που γεννήθηκε το 1976 στο Σάσεξ με πρώτη ονομασία «Easy Cure», όταν ακόμη ο όρος εναλλακτικός δεν είχε καθιερωθεί στα μουσικά λεξικά. Επειδή καμία θεραπεία όμως δεν είναι εύκολη, το 1978 ο 47χρονος σήμερα Ρόμπερτ Σμιθ πρότεινε να μετονομαστούν σε Κιουρ. Για να δηλώσει τώρα στον τριπλό ρόλο του τραγουδιστή, κιθαρίστα, παραγωγού: «Το πρώτο πράγμα που έκανα πάντα όταν αποκτούσα ένα νέο σινγκλ ήταν να γυρίσω το δισκάκι πλευρά. Ανέκαθεν ήλπιζα ότι η δεύτερη πλευρά θα μου έδινε μια διαφορετική εκδοχή του καλλιτέχνη, μια άλλη οπτική, ένα μπόνους που θα έπρεπε να ανακαλύψω. Είχα υψηλές απαιτήσεις από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες».

Και από τον εαυτό του φυσικά. Οι Κιουρ λοιπόν αγνώριστοι με όλα τα «β» κομμάτια μιας εκρηκτικής σταδιοδρομίας με θεραπευτικές ιδιότητες. Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε το «Young Americans» του Ντέιβιντ Μπάουι, αν και μάλλον θα δυσκολευτείτε να το αναγνωρίσετε. Ή ανορθόδοξα ρεμίξ διαφόρων καλλιτεχνών σε μελωδίες όπως «Icing sugar», «How beautiful you are», «Purple haze», «Wrong number».

Με τι ασχολούνται οι Κιουρ τον τελευταίο καιρό; Επαιξαν ζωντανά για 75 καλεσμένους στον γάμο του Ρέι Κόουκς του MTV στο Σαιν Τροπέ. Εγραψαν μουσική για κινούμενα σχέδια, το South Park, το σινεμά. Παρουσίασαν ένα dvd με τις sold-out συναυλίες τους στο Βερολίνο. Μετρούν εκατοντάδες ιστοσελίδες αφιερωμένες στο έργο τους. Στην επίσημη πάντως διεύθυνση (www.thecure.com) κάθε μέλος του γκρουπ παρουσιάζει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες και συγγραφείς, αγαπημένα χόμπι και συνήθειες.

Οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί δεν κρύβουν το πάθος τους για τους Κιουρ. Δεν είναι και λίγα 20 άλμπουμ (στούντιο και best of). Για να μη μιλήσουμε καλύτερα για πωλήσεις (27 εκατομμύρια αντίτυπα), βραβεία, χειροκρότημα. Αν χαιρόμαστε με την τελευταία τους κυκλοφορία είναι γιατί η αληθινά καλύτερη περίοδος της δουλειάς τους υπήρξε εκείνη των πρώτων χρόνων. Για την ώρα μας απειλούν ότι το 13ο «στουντιακό» άλμπουμ της καριέρας τους υπήρξε και το τελευταίο. Να τους πιστέψουμε; Ολο και κάτι θα κρύβουν στο συρτάρι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή