Οι κολλητοί ***

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Μπόμπι και Πίτερ Φαρέλι

Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Γκρεγκ Κινίαρ, Σερ, Μέριλ Στριπ.

Για τις ταινίες των αδελφών Φαρέλι έχουν γραφτεί οι πιο τερατώδεις χαρακτηρισμοί. Πράγματι έδωσαν αφορμές, με μερικές ανόητες σκηνές, π.χ. στον «Ηλίθιο και τον πανηλίθιο», μαζί με τις εξωφρενικά αστείες καταστάσεις, που έχουν επινοήσει στο «Κάτι τρέχει με τη Μαίρη». Στους «Κολλητούς» δοκιμάζουν ξανά την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ χιούμορ και κακογουστιάς. Ομως η έκπληξη είναι ότι όποιος περιμένει απλώς να χαχανίσει, θα δει ξεκαρδιστικές σκηνές, αλλά και στιγμές αληθινά συγκινητικές.

Δύο σιαμαίοι ψήστες, παρά την αναπηρία τους, είναι αγαπητοί στην κοινότητα της Μασαχουσέτης που ζουν. O Γουόλτ έχει το όνειρο να γίνει ηθοποιός. Στήνει μάλιστα παραστάσεις one mashow, με τον Μπομπ να «κρύβεται» δίπλα του με μαύρο κοστούμι, όταν εκείνος ερμηνεύει τον Τρούμαν Καπότε (από τις πιο αστείες σκηνές). Φτάνοντας στο Χόλιγουντ τους αντιμετωπίζουν σαν αξιοπερίεργο, μέχρι που πέφτουν πάνω στη Σερ, που προσπαθεί να σπάσει ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο. Διαλέγει για συμπρωταγωνιστή της τον Γουόλτ, αλλά η σειρά γίνεται επιτυχία και εκείνος σταρ. Οταν τα αδέλφια αποφασίζουν να χωριστούν και να χωρίσουν τους δρόμους τους, η έλλειψη του ενός από τον άλλο θα γίνει αβάσταχτη. Το χιούμορ των Φαρέλι μπορεί να είναι απωθητικό σε πολύ κόσμο, τους «Κολλητούς» ωστόσο, ο θεατής θα πρέπει να τους δει χωρίς προκατάληψη.

Είναι αλήθεια ότι τα αστεία των Φαρέλι είναι γραμμένα επάνω στις αδυναμίες των ηρώων τους και τα ενωμένα σώματά τους δίνουν αφορμές για φαρσικό χιούμορ. Ομως την ίδια στιγμή οι σκηνοθέτες- σεναριογράφοι δείχνουν ότι αυτούς τους αδύναμους σωματικά ανθρώπους τους αγαπούν και είναι τρυφεροί απέναντί τους.

Οι άλλες ταινίες

Προβάλλονται δύο ακόμη ταινίες, στα όρια του κακού κινηματογράφου. Το «Σπίτι με τα χίλια πτώματα» (*) του Ρομπ Ζόμπι, είναι ένα θρίλερ με στοιχεία παρωδίας. Δυο ζευγάρια πηγαίνουν σε ένα βενζινάδικο- μουσείο τρόμου και από εκεί αρχίζουν οι καταδιώξεις και οι κανιβαλισμοί. Μπορεί να αρέσει στους φανατικούς των ταινιών τρόμου. Αναρωτιέμαι όμως σε ποιον μπορεί να αρέσει ο «Chouchou» (x), η γαλλική κωμωδία του Μερζάκ Αλουάς με ήρωα έναν θηλυπρεπή Αλγερινό, που μπαίνει παράνομα στη Γαλλία για να φοράει ελεύθερα τα φουστάνια του και να βρει τον έρωτα. Το κακό «χιούμορ» της ταινίας βασίζεται αποκλειστικά στον εξευτελισμό του Σουσού μέσω της σεξουαλικότητάς του, με έναν τρόπο, που θυμίζει φτηνές ελληνικές ταινίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή