Περιπλους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Abortive» στη «Σχεδία»

Ενα έργο της Κάρυλ Τσώρτσιλ, το «Abortive», ανέβασε πριν από λίγες ημέρες το θέατρο «Σχεδία» με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Βασιλάκη και την Ελένη Μακρή. Παράσταση μιας ώρας, που αναφέρεται στην εισβολή ενός έγχρωμου νεαρού στη ζωή ενός ζευγαριού. Το έργο σκηνοθέτησε ο Βασίλης Κανελλόπουλος, ο οποίος ετοιμάζεται να ανεβάσει δύο ακόμη θεατρικά έργα της Τσώρτσιλ. Μιας συγγραφέως που θίγει πολιτικά προβλήματα. Με το ανέβασμα των τριών της έργων (θα ακολουθήσουν η «Ασφυξία» και το «Ακόμη 3 άγρυπνες νύχτες»), ο σκηνοθέτης προσπαθεί να προσεγγίσει «ένα κόσμο με κοινωνικές ανησυχίες, πολλές φορές χωρίς ιδεολογικές θέσεις».

Οι εκδόσεις των ΑΣΚΙ

Δεν περιορίζονται μόνο στη συγκέντρωση και καταγραφή αρχειακού υλικού της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). H εκδοτική δραστηριότητα είναι παράλληλη με την ερευνητική, με συγκομιδή πολλών βιβλίων. Τελευταία δείγματα είναι η νέα σειρά «Μαρτυρίες», με επιμελητή τον Αγγελο Ελεφάντη. Δύο είναι τα πρώτα βιβλία της σειράς: του Παπα-Καρτέρη «Αναμνήσεις από το βουνό» και του Κυριάκου Αθανασίου «Υιός συμμορίτου» για την τυποτεχνική εμφάνιση των οποίων φρόντισαν οι εκδόσεις «Βιβλιόραμα».

Η συγγραφέας της «Σκάρλετ»

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Αλεξάντρα Ρίπλεϊ, γνωστή από τη συνέχεια τού «Οσα παίρνει ο άνεμος», πέθανε στο σπίτι της στο Ρίτσμοντ σε ηλικία 70 ετών. H Ρίπλεϊ έγινε διεθνώς γνωστή από το ιστορικό μυθιστόρημα «Σκάρλετ», που αποτελεί τη συνέχεια του θρυλικού βιβλίου της Μάργκαρετ Μίτσελ. Κυκλοφόρησε το 1991 και, αν και πήρε κακές κριτικές, έγινε μπεστ σέλερ. H Ρίπλεϊ είχε επιλεγεί από τους διαχειριστές των δικαιωμάτων της Μάργκαρετ Μίτσελ.

Το Μόναχο για τα «Ξενία»

Εκκληση στους Ελληνες υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ να παρέμβουν προκειμένου να κηρυχθούν διατηρητέα τα «Ξενία» που σχεδίασε ο Αρης Κωνσταντινίδης απευθύνει η Βαυαρική Ακαδημία Καλών Τεχνών, ύστερα από πρωτοβουλία των καθηγητών Αρχιτεκτονικής Φρίντριχ Κούρεντ και Δημήτρη Μανίκα. «H Ακαδημία έλαβε γνώση ότι πολλά από τα ξενοδοχεία που κατασκευάστηκαν στην εποχή του ’50 και του ’60 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στην Ελλάδα δεν είναι πλέον σε λειτουργία, παρουσιάζουν ζημιές και επρόκειτο να κατεδαφιστούν», αναφέρει στην επιστολή του ο διευθυντής του τμήματος Καλών Τεχνών Χέλμουτ Γκέμπχαρντ, κάνοντας λόγο για τα «Ξενία» και άλλα τουριστικά καταλύματα σε Λάρισα, Ηγουμενίτσα, Μύκονο, Καλαμπάκα, Παλιούρι, Επίδαυρο, Ηράκλειο, Πόρο και Ολυμπία. Κατά την άποψη της Ακαδημίας, «τα κτίσματα αυτά ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρης Κωνσταντινίδης είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Τεχνική Ανωτάτη Σχολή του Μονάχου και ήταν ενεργό μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή