Τελευταίο χειροκρότημα στον Γιάννη Κυριακίδη

Τελευταίο χειροκρότημα στον Γιάννη Κυριακίδη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή ο ηθοποιός Γιάννης Κυριακίδης στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών του ΚΘΒΕ δέχθηκε το τελευταίο χειροκρότημα. Ηταν η αποχαιρετιστήρια παράσταση της ζωής του στο έργο του Ευγένιου O’ Νηλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». Την επομένη, σ’ ένα χωματόδρομο του Δήμου Αξιού, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έπειτα από μια χαλαρή βραδιά, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του, ανατράπηκε κι έπεσε σε αρδευτικό κανάλι. Πνίγηκε μαζί με την 40χρονη συνεπιβάτιδά του Ελευθερία Τσορμπατζόγλου, ενδυματολόγο. Το νήμα της ζωής του κόπηκε στο 66ο έτος της ηλικίας του, τερματίζοντας την πολύπλευρη δραστηριότητά του τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο Γιάννης Κυριακίδης ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία από το Νέο Θέατρο στην παράσταση Λυσιστράτη (σκην. K. Μιχαηλίδης, θίασος M. Αρώνη – K. Μιχαηλίδης). Εκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους (ΚΘΒΕ, Θίασοι B. Διαμαντοπούλου και M. Αλκαίου, Τζ. Καρέζη – K. Καζάκου, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομητηνής, Βόλου και Καλαμάτας, Θέατρο του Νότου, Θεατρική Εταιρεία Δόλιχος) και με μια πλειάδα σκηνοθετών.

Στη Γερμανία, όπου έζησε αρκετά χρόνια, εργάστηκε ως ηθοποιός, ως βοηθός σκηνοθέτη (δημοτικό θέατρο Μονάχου, θέατρο των Νέων, Οπερα του Μονάχου και Δημοτικό Θέατρο Μέμινγκεν) αλλά και ως υπεύθυνος θεατρικών εκπομπών και εκφωνητής της ελληνικής εκπομπής της βαυαρικής ραδιοφωνίας επί διεύθυνσης Παύλου Μπακογιάννη. Ιδρυσε την Εργατική Σκηνή Μονάχου όπου παρουσίασε έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Ανθρωπος με ενδιαφέρον για τα κοινά, κατά τη διάρκεια της επταετίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Φοιτητικού Ομίλου Θεάτρου και Κινηματογράφου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα θεατρικά πράγματα της πόλης.

Η συνεργασία του με το ΚΘΒΕ ξεκίνησε το 1965. Τον τελευταίο καιρό προετοιμαζόταν για την παράσταση «Το Τάβλι – H βέρα» του Δ. Κεχαΐδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή