Εικαστικη Ατζεντα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλά εγκαίνια. Σήμερα ξεκινά η έκθεση της Μαρίας Μαρουδή «Λίγο πριν, λίγο μετά» στην αίθουσα «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι). H καλλιτέχνις μετά από μια μακρά πορεία στη δημιουργία κατασκευών κάνει μια στροφή στη ζωγραφική. Στη νέα της δουλειά συνεχίζει την αναζήτησή της με τη χρήση μεικτής τεχνικής. Την Παρασκευή πραγματοποιούνται διπλά εγκαίνια στον «Αστρολάβο artlife» (Ηρόδοτου 11, Κολωνάκι): μια έκθεση φωτοφόρων κατασκευών του Παναγιώτη Δραντάκη αλλά και μια έκθεση έργων του Διαμαντή Διαμαντόπουλου.

Εκθεση σκηνογραφίας πραγματοποιείται από τις 2/2 στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών (Κωλέττη 14) με τη συμμετοχή 20 μελών του: Αλεξίου, Βελούδιος, Γαζετοπούλου, Ζιάκας, Ζουμπουλάκης, Κακριδάς, Λελούδα, Μιγάδης κ.ά. Μέχρι τις 5/3.

Γοητευτικές τέμπερες. H ζωγράφος Μαρία Σκανδάλη – Βαξεβάνογλου παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων στην αίθουσα τέχνης «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαναστασίου 3, N. Ψυχικό). Οι πίνακες – κυρίως τέμπερες – καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: τοπία, λεπτομέρειες της φύσης, φιγούρες κ.λπ. Το σημείο που ενώνει όλες τις δημιουργίες της είναι η λυρική διάθεση που τα διαπερνά. H έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Από κοντά. Στο πλαίσιο της έκθεσης «Σύνοψις III. Μεταξύ Μυθοπλασίας και Πραγματικότητας» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής η καλλιτέχνις Λίνα Θεοδώρου παρουσιάζει το έργο της μέσα στον εκθεσιακό χώρο την ερχόμενη Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. H έκθεση περιέχει πολύ ενδιαφέροντα έργα που αποτυπώνουν την επιστροφή της πολιτικής στην τέχνη και φέρουν την υπογραφή των Ουίλιαμ Κέντριτζ, Ουαλίντ Ράαντ, Ακράμ Ζαατάρι, Τζίλιαν Γουέρινγκ, Αλαν Σέκουλα, Γιαν Πέι Μινγκ κ.ά.

Φύση & Φως. H Μαρία Περδικάρη εκθέτει 80 έργα (ακρυλικά με παστέλ και λάδι) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου (Μεσογείων & Βορείου Ηπείρου) μέχρι και το Σάββατο 31 Ιανουαρίου. Κύρια πηγή έμπνευσης είναι η φύση και το φως.

Αίσθηση καλοκαιριού. Μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση της Αννας Γρηγόρα με νησιωτικά τοπία στην γκαλερί Αργώ (Μέρλιν 8, Αθήνα). Την ζωγράφο την ενδιαφέρει η φωτεινότητα της ελληνικής φύσης, όπως αναδεικνύεται στα αιγαιοπελαγίτικα βράχια, στις στενές πεδινές λουρίδες, στα στεγνά βουνά και τα λιγοστά δέντρα, στα αγριολούλουδα και τα σπίτια. H Αθηνά Σχοινά σημειώνει για τα έργα της Γρηγόρα: «Μέσα από ποικιλίες κλιμάκωσης των χρωματικών τόνων η εκφραστική πινελιά της ζωγράφου αποκτά ύφος και χροιά, ένταση και υποβλητικότητα, προκειμένου να αποδώσει την αλήθεια και το μυστήριο της κάθε στιγμής στα τοπία αυτά».

Ηeretropia Memoranda. Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γιώργου Βλασσόπουλου που παρουσιάζεται από την ερχόμενη Τρίτη στην αίθουσα τέχνης «Εκφραση. Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα). Πρόκειται για μικτές τυπογραφικές τεχνικές, δουλεμένες με το χέρι σε καμβά. H πανάρχαια τεχνική της διατυπίας και η φωτοευαίσθητη μεταξοτυπία συνδυάζονται με την κλασική ξυλογραφία, δημιουργώντας έγχρωμα έργα μικρών διαστάσεων. Μέχρι και τις 21/2.

Την προσωπική ματιά του για τα πράγματα και τους ανθρώπους παρουσιάζει -από την ερχόμενη Τρίτη- στα έργα της πρώτης του ατομικής έκθεσης ο ζωγράφος Μανώλης Μπιτσάκης. O καλλιτέχνης προχωρεί σε μια λεπτομερειακή αναπαράσταση του κόσμου, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει τη δική του αλήθεια. Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του είναι το μικρό σχήμα των έργων του, που τους δίνει μια εντελώς διαφορετική δυναμική. H έκθεση στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9) θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Εργα Ισαρη

Μοτίβα που επαναλαμβάνονται, ένταση χρωμάτων, σχεδιαστική δεινότητα. Τα νέα έργα του Αλέξανδρου Ισαρη που παρουσιάζονται από την ερχόμενη Τρίτη στη αίθουσα τέχνης «7» (Ζαλοκώστα 7, Αθήνα) φανερώνουν ότι η έκθεση αυτή είναι η πιο μεστή και άρτια εικαστικά ολόκληρης της μακρόχρονης πορείας του. O καλλιτέχνης συνεχίζει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά χρωματιστά μολύβια. Μέσα όμως από διαδοχικές επικαλύψεις, επιτυγχάνει εξαιρετικά εκφραστικές ματιέρες που υποβάλλουν την ψευδαίσθηση ότι τα έργα του είναι ζωγραφισμένα με λάδι. O Ισαρης ζωγραφίζει αποκλειστικά αυτό που τον συγκινεί περισσότερο: την ανθρώπινη μορφή. Μέχρι και τις 21/2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή