Τα μνημεία στα μάτια των παιδιών

Τα μνημεία στα μάτια των παιδιών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πρωτοξεκίνησεο θεσμός της Διεθνούς Φωτογραφικής Εμπειρίας Μνημείων στη χώρα μας, είχαμε 100 συμμετοχές. Επτά χρόνια πέρασαν από τότε και ήδη μετράμε 500. H δουλειά των νέων αυτών παιδιών, ηλικίας 12 έως 21 ετών, αποτυπώνεται σε αμέτρητες εικόνες. Αυτές οι εικόνες, μαζί με εκείνες άλλων νέων από 24 χώρες, θα παρουσιαστούν στην 8η διεθνή Φωτογραφική Εκθεση Εμπειρία Μνημείων που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην Στοά του Βιβλίου.

Εκατόν εβδομήντα τρεις νέοι από τη Γερμανία, Μαρόκο, Καναδά, Αζερμπαϊτζάν, Ανδόρα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβακία κ.α., διακρίθηκαν στο διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο αρχικός αριθμός συμμετοχής είναι 24.000 νέοι που κλήθηκαν μέσω του φακού τους να απαντήσουν στην ερώτηση «τι είναι η πολιτιστική κληρονομιά». Και έχει πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς το αποτέλεσμα. Να σταθεί δηλαδή στις ματιές των νέων καλλιτεχνών που αντιμετωπίζει ο καθένας με διαφορετικό τρόπο τα μνημεία.

Στη χώρα μας την οργάνωση ανέλαβε η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και το θέμα που επιλέχτηκε είναι «Τόποι αθλητισμού, Τόποι πολιτισμού» με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ανταποκρίθηκαν 500 νέοι, μας λέει η κ. Αναστασία Μπαλάσκα. Πρόκειται για παιδιά σχολείων και IEK». H απήχηση του θεσμού; «Οι αριθμοί όλα αυτά τα χρόνια είναι αυξητικοί. Φέτος, είναι αλήθεια ότι το θέμα τους φάνηκε δυσνόητο σε σχέση με πέρσι. Εχει πάντως δημιουργηθεί μια ειδική σχέση με τα σχολεία που συμμετέχουν» αν και όπως παρατηρεί το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει υποδομή με συνέχεια στα μαθήματα φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα ήταν 7.000 εικόνες που αποτυπώνουν αθλητικά δρώμενα ή έργα τέχνης. Οι φωτογραφίες αυτές περιλαμβάνουν μια ξενάγηση σε αρχαία στάδια, σύγχρονους αθλητικούς χώρους, αποτυπώνουν μια στάση ή κίνηση.

«Το προτεταμένο χέρι του Ηνίοχου των Δελφών μας προσκαλεί σε μια εποχή, όπου οι αθλητικοί αγώνες-μια καθαρά ανδρική υπόθεση- γίνονταν προς τιμήν των θεών, με έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς. Οι διαφορετικές όψεις ενός μοντέρνου γλυπτού, του δισκοβόλου, απηχούν την αγωνία της προσπάθειας, την αναζήτηση της τελειότητας, της σωματικής κι πνευματικής αρμονίας, ενώ ταυτόχρονα υπαινίσσονται ερωτήματα για το ρόλο των γυναικών στο σύγχρονο αθλητισμό» σημειώνει στον κατάλογο η κ. Μπαλάσκα.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Βαρκελώνη με τη συμμετοχή και των 24 χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή