Ανοιξε πολύ η βεντάλια…

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως διογκωμένα -χρονικά και ποσοτικά- είναι φέτος τα προγράμματα του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, και του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο, λόγω κυρίως των Ολυμπιακών Αγώνων και της ιδιαίτερης κατάστασης που δημιουργείται το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό της διόγκωσης των προγραμμάτων, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, είναι ότι στη μεν Επίδαυρο θα παρουσιαστούν 11 παραγωγές αντί για τις καθιερωμένες τα τελευταία χρόνια 8 (οι παραστάσεις θα αρχίσουν από τα μέσα Ιουνίου), στο δε Ηρώδειο η πρώτη φεστιβαλική εκδήλωση θα γίνει την… Πρωτομαγιά, και μάλιστα καταμεσήμερο, στις 12, με πανηγυρική συναυλία της περίφημης Φιλαρμονικής του Ορχήστρας του Βερολίνου, που θα μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο – με μεγάλα ονόματα: τον σερ Σάιμον Ρατλ στο πόντιουμ και με σολίστα, στο πιάνο, τον Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ. Με «φορτωμένο» και τον Αύγουστο πρόγραμμα, οπότε συνήθως το Ηρώδειο «διέκοπτε», το Φεστιβάλ Αθηνών θα πάει έτσι φορτσάτο ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, με 48 παραγωγές (έναντι 34 πέρυσι) σε 77 παραστάσεις (50 πέρυσι).

Κατά τ’ άλλα, αρκετά μεγάλα μεγάλα ονόματα, ξένα και ελληνικά, μετέχουν στα δύο μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, όμως, και αν αφαιρέσει κανείς τις τονωτικές (και περιστασιακές) αυτές «ενέσεις», τόσο το Φεστιβάλ Αθηνών όσο και της Επιδαύρου συνεχίζουν να περπατάνε αγέρωχα την «πεπατημένη», συντηρώντας, με προκλητικό σε ορισμένες περιπτώσεις τρόπο όλα τα «κεκτημένα», παλαιά και νεότερα.

Εκεί που το αρμόδιο «Ελληνικό Φεστιβάλ» φαίνεται ότι είναι πλέον «πιο ανοιχτό» κι από τις ήδη «πολύ ανοιχτές» διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του μεγάλης «γκάμας» καλλιτεχνών και σχημάτων, από ποικίλους χώρους του θεάματος προερχόμενους και όχι πάντα αναγνωρισμένων καλλιτεχνικών δυνατοτήτων. Μια απλή και μόνο ματιά στα προγράμματα των δύο φεστιβάλ, που εν συντομία δημοσιεύονται σε διπλανές στήλες, φτάνει για να αποδείξει του λόγου το αληθές, τουλάχιστον στους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα του καλλιτεχνικού μας «γίγνεσθαι».

Ο νέος πρόεδρος του Ε.Φ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος παρουσίασε χθες (εξαντλητικά…) τα φεστιβαλικά προγράμματα, δήλωσε ότι το γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων καθόρισε πολλά πράγματα φέτος, όπως λ.χ. τη διάρκεια και την ποσότητα των εκδηλώσεων, αλλά συχνά και το περιεχόμενό τους, αφού, όπως είπε, βασικός άξονάς του ήταν «να δείξουμε στους ξένους μας» το πολιστικό μας πρόσωπο – τι τραγουδάμε οι Ελληνες, τι βλέπουμε στο θέατρο, τι ακούμε στις συναυλίες, τι χορεύουμε… Για τον λόγο αυτόν, για παράδειγμα, θέλησε να έχει στο Ηρώδειο συναυλίες καταξιωμένων συνθετών και τραγουδιστών μας (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος, Σαββόπουλος, Μαυρουδής, Ανδριόπουλος, Νταλάρας κ.ά.).

Επισήμανε ότι μετέχουν φέτος τέσσερις από τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου (Βερολίνου, Λονδίνου, Βιέννης, Γκεβαντχάουζ Λειψίας) με μεγάλους καλλιτέχνες επικεφαλής, καθώς επίσης και μεγάλα συγκροτήματα χορού, θεατρικοί θίασοι, λυρικοί τραγουδιστές, όπως λ.χ. ο πολύς Παβαρότι (που τον φέρνει η «Ελπίδα» της κ. Βαρδινογιάννη) και στάθηκε ιδιαίτερα στην εντυπωσιακή συμμετοχή του «Βενιζέλου της Βραζιλίας», όπως τον χαρακτήρισε, του Τζιλμπέρτο Τζιλ, που εκτός από δημοφιλής τραγουδιστής είναι και υπουργός Πολιτισμού στη χώρα του. Για να μη μείνουν παραπονεμένοι και οι νέοι, ετοιμάζεται «Δεκαήμερο» νέων μουσικών (όχι όμως στο Ηρώδειο).

Ο προϋπολογισμός φτάνει στα 4 εκατ. ευρώ και για τα δύο φεστιβάλ – γύρω στο 1,7 για το Ηρώδειο και στο 1,23 για την Επίδαυρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή