«Εφυγε» η συγγραφέας K. Μητροπούλου

«Εφυγε» η συγγραφέας K. Μητροπούλου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους εκπροσώπους του nouveau romaή του αντιμυθιστορήματος ανήκε η πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Κωστούλα Μητροπούλου, που πέθανε το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς».

Η Κωστούλα Μητροπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά τον Μάιο του 1933 και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Θέατρο στο Παρίσι, πόλη στην οποία έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, τη νουβέλα «H χώρα με τους ήλιους», το 1960. Τα πιο γνωστά της μυθιστορήματα είναι: Λεωφόρος χωρίς ορίζοντα, O ένοχος, Αντίστροφη μέτρηση, H εκτέλεση, H ζωή με τους άλλους, Το έγκλημα ή 450 ημέρες, Αυτό το θέατρο ήταν εκείνος, Το παλαιοπωλείο στην Τσιμισκή, Στη μικρή πλατεία εκείνος χόρευε, H φωτογραφία του σταθμού είσαι εσύ, Το μυθιστόρημα της νύχτας, Το λούνα παρκ ήταν κλειστό, Κι όλα αυτά για ένα πήδημα. Το προτελευταίο της βιβλίο, Τις Κυριακές το σπίτι μύριζε κανέλλα κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις «Αγκυρα». Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες και το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Για την αγάπη σου μόνο» (οκτώ νουβέλες για μεγάλους και όχι μόνον). Τα βασικά μοτίβα των βιβλίων της είναι «η πάλη της γυναίκας για την εσωτερική ελευθερία και την κοινωνική αυτεξουσιότητά της, η αντίθεση στον κρατικό αυταρχισμό, αλλά και η αναπόληση ενός χαμένου μεγάλου έρωτα», όπως σημειώνει ο Δημ. Κούρτοβικ. Συνολικά έχει εκδώσει 47 έργα: 22 μυθιστορήματα, 12 συλλογές με διηγήματα, 3 νουβέλες, ένα χρονικό, 8 θεατρικά έργα και μια επιλογή από άρθρα της δημοσιευμένα στην εφημερίδα «Εθνος». Οι στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες, όπως ο Μάνος Λοΐζος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Νίκος Δανίκας, ο Χρήστος Νικολόπουλος κ.ά. Πιο γνωστό ανάμεσά τους ένα τραγούδι που ακόμα ακούγεται στις παρέες: «O δρόμος» σε μουσική Μάνου Λοΐζου.

Για τη δουλειά της τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας των Δώδεκα, το 1963, με το Πρώτο Βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Χοροδράματος, με το Βραβείο Καλύτερου Εργου και Παράστασης, με το A΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1984 και με το Βραβείο EuropeaScript Fund για σενάριό της. Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά κ.ά.

Μέχρι το τέλος στεκόταν δίπλα της η αδελφή της Κάτια, η οποία μαζί με τους φίλους και τους συναδέλφους της θα την αποχαιρετίσουν την Τετάρτη, στις 3.30 το μεσημέρι, στο A΄ Νεκροταφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή