Περιπλους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κούντερα στο «Από Μηχανής»

Την ερωτική κωμωδία του Μίλαν Κούντερα «O Ιάκωβος και ο αφέντης του» παρουσιάζει από σήμερα στην Αθήνα το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, στο «Από Μηχανής Θέατρο» του Μεταξουργείου. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής, ο οποίος έγραψε και τη μουσική. Παρουσιάστηκε ένα μήνα με επιτυχία στην Πάτρα πριν αρχίσει την αθηναϊκή της διαδρομή – θα παίζεται καθημερινά, εκτός Τετάρτης και Πέμπτης, έως τις 4 Απριλίου. Ανέβηκε σε μετάφραση Αμαλίας Τσακνιά, σκηνικό Μαρίας Βασιλάκη, κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, χορογραφία Μαριέλας Νέστορα και φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Βασιλάκη, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Κορωναίος, Λεονάρδος Μπατής, Φανή Παναγιωτίδου, Ασπασία Παπαϊωσήφ, Δανάη Σαριδάκη και Γιώργος Στάμος.

Για το Θέατρο του Διονύσου

Ημερίδα για την αποκατάσταση του Θεάτρου του Διονύσου διοργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών στις 11 του μηνός, στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου. Αφορμή της εκδήλωσης, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση για τα όρια και τον χαρακτήρα της αποκατάστασης του μνημείου, έδωσε η έγκριση της σχετικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Την πεντάτομη μελέτη θα παρουσιάσουν οι συντάκτες της: K. Μπολέτης, αρχιτέκτων, K. Ασλανίδης, αρχιτέκτων και ο αρχαιολόγος M. Μαυροειδόπουλος. Από την αρχική αρχιτεκτονική μορφή του θεάτρου που οικοδομήθηκε στην Αθήνα στο ιερό του Διονύσου του Ελευθερέως κάτω από τη νότια πλευρά της Ακρόπολης, στις αρχές του 5ου αι., σώζονται ελάχιστα ίχνη, πολλά όμως υπολείμματα από τις ποικίλες φάσεις της μεταγενέστερης ιστορίας του.

Μπουένος Αϊρες, Μαδρίτη

Επτά διηγήματα σπουδαίων ισπανόφωνων συγγραφέων συστεγάζονται στη συλλογή διηγημάτων «Σιδηροδρομικώς, Μπουένος Αϊρες – Μαδρίτη με τρένο», που είναι μία συνέκδοση των εκδόσεων του Εικοστού Πρώτου και του ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης – Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου). Με κοινό άξονα το τρένο με όλους τους συμβολισμούς του, τα διηγήματα υπογράφονται από τον Γιαμαθάρες, τον Κορτάσαρ, τον Τορέντε και άλλους. «Επτά διηγήματα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας με πρωταγωνιστή το τρένο, επτά ματιές πάνω στο εφήμερο των τοπίων και της ύπαρξής μας».

Ισλαμική τέχνη στο Λονδίνο

Μία σημαντική δωρεά ύψους 5, 4 εκατ. στερλινών δέχθηκε το Μουσείο Βικτόρια και Αλμπερτ του Λονδίνου, προκειμένου να δημιουργήσει νέα πτέρυγα Ισλαμικής Τέχνης. H δωρεά προέρχεται από αγγλική εταιρεία αραβικών συμφερόντων. Το Βικτόρια και Αλμπερτ θα δημιουργήσει μία αχανή πτέρυγα που θα εγκαινιαστεί το 2006, στην οποία θα υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης χιλιάδων αντικειμένων, χαλιών, κεραμικών, ξυλόγλυπτων κ.ά, τα οποία αποτελούν μέρος των αμύθητων θησαυρών του περίφημου μουσείου. H πτέρυγα θα πάρει το όνομα The Jameel Gallery of Islamic Art, από τη μητρική εταιρεία που έκανε τη δωρεά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή