Ελληνική τέχνη στη Μαδρίτη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίπλα στο λογότυπο της ισπανικής ARCO, από τις μεγαλύτερες foire τέχνης στην Ευρώπη, φιγουράρει φέτος μια λιλιπούτεια ελληνική σημαία. H Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα για το 2004 και οι εικαστικοί μας καλλιτέχνες θα βρεθούν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος από τις 12 έως και τις 16 Φεβρουαρίου. Μια σειρά εκθέσεων, ανοικτών συζητήσεων και προτάσεων συνθέτει το δυναμικό «παρών» της Ελλάδας σε αυτήν τη μεγάλη συνάντηση της τέχνης που προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 200.000 επισκέπτες. Ενα σημαντικό παράθυρο προς τον κόσμο ανοίγει και η χώρα μας δείχνει πρόθυμη να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Στενή συνεργασία

Η πρόσκλησή μας στην ARCO είναι η κορύφωση μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στους πολιτιστικούς φορείς των δύο μεσογειακών χωρών. Είχαν προηγηθεί οι εκθέσεις για τον El Greco και τον «Αιώνα του Πικάσο» στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και το αφιέρωμα του Σαλβατόρ Νταλί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οικοδομώντας το καλό κλίμα. Αιχμή του δόρατος στη συμμετοχή μας -που εντάσσεται στην ομπρέλα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας- είναι η φιλοξενία σε ειδικό χώρο 15 ελληνικών γκαλερί από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με επιτρόπους την Κατερίνα Γρέγου και τη Σάνια Παπά. Οι αίθουσες αυτές είναι: a. antonopoulou. art, A. Δ., Ζήνα Αθανασιάδου, The Apartment, Artforum, Bernier/ Eliades, Γκαλερί 7, Els Hanappe, Ρεβέκκα Καμχή, Καππάτος, Κορωναίου, Νέες Μορφές, Λόλα Νικολάου, Ιλεάνα Τούντα και Unlimited. Πληροφοριακό υλικό για τις ελληνικές δράσεις στη Μαδρίτη, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και ελληνικά μουσεία και φορείς θα είναι διαθέσιμο στο InfoLab, ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο.

Σε όλη τη Μαδρίτη

Η ελληνική παρουσία δεν περιορίζεται στους χώρους της ARCO, αλλά απλώνεται σε πολλά μέρη της ισπανικής πρωτεύουσας. Στη Sala Alcala 31 φιλοξενείται η έκθεση «Breakthrough! Ελλάδα 2004: Προοπτικές στη Σύγχρονη Τέχνη» που φιλοδοξεί να αντικατοπτρίσει την προσπάθεια της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής να σπάσει τα στεγανά. Παρουσιάζονται έργα 26 καλλιτεχνών από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα με τις υπογραφές των Νίκου Αλεξίου, Απόστολου Γεωργίου, Σοφίας Κοσμάογλου, Γιώργου Λάππα, Τζένης Μαρκέτου, Ηλία Παπαηλιάκη, Μίλτου Μανέτα, Νίκου Χαραλαμπίδη, Αλέξανδρου Ψυχούλη κ. ά.

Στο Canal Isabel II, το παλιό υδραγωγείο της πόλης, παρουσιάζεται μια επιλογή δουλειάς από δέκα Ελληνες φωτογράφους με την επιμέλεια της Μαριλένας Καρρά, ανάμεσα στους οποίους οι: Πάνος Κοκκινιάς, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Λία Ναλμπαντίδου και Δημήτρης Αντωνίτσης. Μέσα από τις φωτογραφίες τους σκιαγραφείται ο τρόπος που χειρίζονται το στοιχείο της αυτοαναφορικότητας με το ίδιο τους το σώμα, τον πολιτισμικό και φυσικό χώρο, τις σχέσεις τους. Από τις παράλληλες εκδηλώσεις της Arco δεν λείπει η αρχιτεκτονική. Στο πολιτιστικό κέντρο Conde Duque, Caja Suiza η Μαρία Θεοδώρου επιμελείται μια έκθεση για το μη συνεκτικό τοπίο της ελληνικής αρχιτεκτονικής με τίτλο  «Μετέωροι Ελληνες Αρχιτέκτονες». Στόχος της είναι να περιγραφεί η διαδικασία αποστασιοποίησης των αρχιτεκτόνων – δημιουργών από τον ίδιο τους τον τόπο, είτε επειδή βρίσκονται εκτός Ελλάδος είτε επειδή επιλέγουν να μη συμμετέχουν στις εγχώριες δομές. Χωρισμένη σε δύο άξονες, η έκθεση αφενός περιλαμβάνει τρεις αρχιτέκτονες και αντίστοιχα έργα (Ξενάκης – Phillips Pavillion, Κραντονέλλης ΔΕΗ και Ζενέτος Fix), καθώς και 16 συμμετοχές από τις νεότερες γενιές.

Εικονική πραγματικότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις διαρκούν πολύ περισσότερο από τις 5 ημέρες της Arco. Στο πρόγραμμα υπάρχουν άλλες δύο εκθέσεις που εστιάζουν στην εικονική πραγματικότητα, στον κινηματογράφο με παρουσίαση της δουλειάς του Gregory Markopoulos, αλλά και στη βίντεο art.

To Μoυσείο Reina Sofia, National Art Center, Espacio Uno φιλοξενεί τη διαδραστική εγκατάσταση της Μαρίας Παπαδημητρίου «We ‘ll meet again», ενώ το FundacioLa Caixa κάνει αφιέρωμα στη δουλειά του Νίκου Ναυρίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή