O «Αγών» και η αρχαία τέχνη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αριστουργήματα, απ’ αυτά που σπανίως δανείζονται για εκθέσεις άλλων χωρών, θα μας στείλουν 18 μουσεία του εξωτερικού για την περιοδική έκθεση «Αγών» που θα εγκαινιαστεί την 1η Ιουλίου στο ανακαινισμένο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Διακόσια τριάντα τέσσερα έργα συνολικά, μαζί δηλαδή με τα 176 από 16 ελληνικά μουσεία, θα τοποθετηθούν στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του πρώτου μουσείου της χώρας το οποίο δεν θα μπορεί να υπερηφανευτεί για την ανακαίνιση των αιθουσών του (αφού δεν θα είναι όλο έτοιμο), θα έχει όμως να επιδείξει μια σημαντική έκθεση.

Τριάμισι χρόνια απαιτήθηκαν για τον σχεδιασμό της, είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, προχθές το βράδυ στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα είναι μία από τις κορυφαίες εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στην Αθήνα σε συνδυασμό με τη νεότερη τέχνη.

«Σκοπός μας είναι να ξεφύγει από τη στενή έννοια των αθλητικών αγώνων και να δώσει την εν γένει αθλητική διάσταση στον αρχαίο κόσμο».

Η ανταπόκριση των ξένων μουσείων (όπως των: Βρετανικού, Λούβρου, Ερμιτάζ, Βατικανού, Καπιτωλίου, Νάπολης, Κρατικών Μουσείων Βερολίνου, Γλυπτοθήκης Μονάχου, Μετροπόλιταν N. Υόρκης, Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης, Αρχαιολογικό Βαρσοβίας κ.ά.) θεωρείται ιδιαίτερα «ικανοποιητική». Λειτούργησε όπως συνέχισε η κ. Μενδώνη και η κ. Βαλάκου «η αρχή της αμοιβαιότητας» αλλά και ότι είναι μια ολυμπιακή χρονιά. Μας στέλνουν λοιπόν «αριστουργήματα» που σε άλλη περίπτωση «δύσκολα θα επιτρεπόταν η έξοδός τους».

Οι αρχαιότητες θα αρχίζουν από την προϊστορική περίοδο και θα φτάνουν μέχρι και τη ρωμαιοκρατία. Από τα σημαντικότερα έργα, τα εκθέματα «σταρ» δηλαδή είναι οι τρεις αμαζόνες (αρχαία μαρμάρινα αντίγραφα) ύψους 2 μ. η κάθε μία που θα μας έρθουν από το Βερολίνο, το Βατικανό και το Καπιτώλιο.

Αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού της κλασικής εποχής στον οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνης όπως οι: Φειδίας, Πολύκλειτος, Φράδμονας και Κρησίλας.

Παραγγελία δηλαδή της εποχής, προκειμένου το καλύτερο έργο να τοποθετηθεί στο Αρτεμίσιο της Εφέσου.

Το σκεπτικό είναι ο Αγών με την πλήρη του έννοια. Οτι αποτελεί δηλαδή «μια συνεχή διαδικασία για τον Ελληνα που έχει εμμονή για συνεχή βελτίωση και την κατάκτηση του καλύτερου». Το «Αίεν αριστεύειν» αποτελούσε την ουσία της άθλησης, του πνεύματος και του σώματος σε όλο τον αρχαιολογικό κόσμο. Συνδέεται μάλιστα ακόμη και με το θάνατο, κάτι που φαίνεται στη διοργάνωση των επιτάφιων αγώνων.

Στις τέσσερις ενότητες της έκθεσης έχουμε: την προσωποποίηση του αγώνα, τους μυθικούς αγώνες (θεοί, ημίθεοι, θνητοί), τους αγώνες του σώματος και του πνεύματος και τέλος την αποθέωση των νικητών.

Στην ενότητα αγώνες σώματος έχουμε στην ουσία την προετοιμασία του σώματος και την άσκηση του πνεύματος στα Γυμνάσια. Επίσης τα κύρια αγωνίσματα στα πανελλήνια ιερά και τους τοπικούς αγώνες.

Τα εκθέματα λοιπόν θα απεικονίζουν όλα τα αθλήματα όπως πένταθλο, δρόμο, ακόντιο, δίσκο κ.ά.

Στους αγώνες του πνεύματος έχουμε τους: ποιητικούς, μουσικούς, δραματικούς, καλλιτεχνικούς. (Σε αυτήν την ενότητα θα απολαύσουμε τις τρεις αμαζόνες).

Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 31 Οκτωβρίου, θα γίνει με την αιγίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, χρηματοδοτείται όμως από το ΥΠΠΟ.

Εκθέματα

Μεταξύ των έργων που θα παρουσιαστούν είναι το χάλκινο άγαλμα εφήβου που είχε κατασχεθεί στη Γερμανία, νομίσματα επιγραφές, αγγεία κ.ά. Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα δούμε τα: Διαδούμενο αθλητή, κεφαλή του Σειληνού της Ολυμπίας, σύμπλεγμα των δύο πυγμάχων, το ανάγλυφο οπλιτοδρόμου (500 π.Χ.), ανάγλυφη βάση αγάλματος κούρου από την παλαίστρα (510 π.Χ.), λαιμό και χείλος από αττικό ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα του ζωγράφου Συρίσκου κ.ά.

Τα ελληνικά μουσεία που θα στείλουν αρχαιότητες στο EAM είναι μεταξύ άλλων τα: Βεργίνας, Κανελλοπούλου, Επιγραφικό, Δελφών, Κέρκυρας, Θηβών, Χαλκίδας, Πέλλας, Δήλου κ.ά. Οσο για το ίδιο το Αρχαιολογικό Μουσείο επίσημα θα ανοίξει τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή