Επιστροφή της Δ. Γαλάνη στο Μέγαρο Μουσικής

Επιστροφή της Δ. Γαλάνη στο Μέγαρο Μουσικής

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έδειξε να της αρέσουν της Δήμητρας Γαλάνη οι λέξεις «αναδρομή» ή «επετειακή συναυλία». H αλήθεια είναι, παρ’ όλα αυτά, ότι οι δύο εμφανίσεις της με την «Καμεράτα» (υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ) στο Μέγαρο Μουσικής, στις 12 και στις 13 Φεβρουαρίου, έχουν έντονο το άρωμα ενός νέου κοιτάγματος σε μία καριέρα που συμπληρώνει 35 ολόκληρα χρόνια ζωής. H «επιστροφή» της Δήμητρας Γαλάνη στην αίθουσα των Φίλων της Μουσικής (ήταν η πρώτη Ελληνίδα του έντεχνου τραγουδιού που «άλωσε» το Μέγαρο στις αρχές της δεκαετίας του ’90) συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα «πλουραλιστικό», με γερές ρίζες στα πρώτα της βήματα και σε συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος ή ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τραγούδια όπως το «Ελα σ’ εμένα» (M. Χατζιδάκις – N. Γκάτσος), το «Αχ, χελιδόνι μου» (M. Λοΐζος – Λ. Παπαδόπουλος), το «Γκαρσόνι» (M. Χιώτης – Γ. Οικονομίδης). H τελευταία εικοσαετία εκπροσωπείται (στο δεύτερο μέρος) κυρίως από το δίδυμο Σταμάτη Κραουνάκη – Λίνας Νικολακοπούλου και από δικά της τραγούδια που γνωρίσαμε με τη φωνή της Αλκηστης Πρωτοψάλτη («Χειροκρότημα», «Δικαίωμα», «Τράβα σκανδάλη»).

«Ονειρο»

Η Δήμητρα Γαλάνη, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στάθηκε ιδιαίτερα στο σπουδαίο υλικό που έχει στα χέρια της («δεν κάνεις τίποτα αν δεν έχεις καλή πρώτη ύλη») και της επιτρέπει νέες αναγνώσεις. «Πραγματοποιώ κάτι που ονειρευόμουν», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές της φράσεις, ενώ για το πρόγραμμα είπε ότι είναι «σαν να ξετυλίγεται μία ταινία». Την ίδια εικόνα επιστράτευσε λίγο αργότερα και ο Γιώργος Ζαχαρίου, ο οποίος θα κάνει τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών: «Νομίζω ότι έχουμε κάνει μία ταινία και περιμένω να την δούμε στην αίθουσα». Το σχεδιασμό των σκηνικών έχει κάνει ο Γιώργος Γαβαλάς και των φωτισμών η Ελευθερία Ντεκώ. Στις συναυλίες θα υπάρχει μία οπτικοακουστική εγκατάσταση του Νίκου Σούλη.

Ως προς τα εισιτήρια, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα: εξαντλήθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα προπώλησης. Ωστόσο, η συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει σε cd, αν αυτό παρηγορεί όσους θα ήθελαν να ακούσουν από κοντά τη Δήμητρα Γαλάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή