Περιπλους

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σελίδες για την Αλκη Ζέη

Αφιερωμένο στη συγγραφέα Αλκη Ζέη είναι το τελευταίο τεύχος του μηνιαίου λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω». Το αφιέρωμα, που επιμελήθηκε η Αγγελική Βουλουμάνου, ήταν επιθυμία του Ηρακλή Παπαλέξη που θεωρούσε την Αλκη Ζέη μία από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας. Με αφορμή τις δύο υποψηφιότητες της Ζέη για τα διεθνή βραβεία Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και Αστριντ Λίντγκρεν, το αφιέρωμα προβάλλει διάφορες πτυχές του έργου της με τις υπογραφές των Κωστή Σκαλιόρα, Τίτου Πατρίκιου, Μάριου Πλωρίτη, Μιχάλη Αργυριάδη, Αγγελικής Βουλουμάνου και Κλάρας Τζέιμς. Στο ίδιο τεύχος μπορεί κανείς να βρει όλες τις μόνιμες στήλες καθώς και εκτενή αναφορά στα λογοτεχνικά βραβεία 2003 με αποσπάσματα από το τι έγραψε ο Τύπος. Ακόμη: «O πραγματικός Στάλιν» του Φίλιππου Δρακονταειδή, συνέντευξη του Νίκου Μουζέλη στον Θανάση Βασιλείου με τίτλο «Οι κοινωνικές επιστήμες ομφαλοσκοπούν», κείμενο του Αλέξη Ζήρα για τον Ηρακλή Παπαλέξη, κ.ά.

Για τον βίο ενός μεγάλου

Παιδαγωγός και εκπαιδευτικός ο συγγραφέας, ασχολήθηκε με το βίο ενός από τους πρώτους που καταπιάστηκαν με τις παιδαγωγικές ιδέες. O εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νικόλαος Πετρουλάκης καταπιάστηκε με τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Φωτίου, τον «Φιλολογικό Κολόμβο», όπως τον χαρακτήρισε ο Κρουμβάχερ και τον «Ανακαινιστή της κλασικής παιδείας», σύμφωνα με τον Τατάκη, τον «πιο προικισμένο δάσκαλο και άνθρωπο εκπληκτικής πολυμάθειας και μεγάλο ανθρωπιστή». «Μέγας Φώτιος – H παιδαγωγία του» είναι ο τίτλος του βιβλίου (εκδόσεις «Ατραπός») και ο συγγραφέας ερεύνησε και μόχθο και γνώση πολλές πηγές για την περίοδο κατά την οποία έζησε «ο πιο φημισμένος νους των Μέσων Χρόνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή