Τα πάθη του εμφυλίου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα έργο που αφηγείται τις σκοτεινές ημέρες του Εμφύλιου στη Γιουγκοσλαβία και γράφτηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών μέχρι και τις 21 Μαρτίου. «H μοιρασιά του διαβόλου» του Φαμπρίς Μελκιό σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εστιάζει σε ένα επίκαιρο θέμα: την πρόσφατη εμφυλιακή σύγκρουση στη γειτονική χώρα.

Μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, ο Λόρκο Λιέβιτς ένας νεαρός Σέρβος λιποτακτεί και αφήνει πίσω του την πατρίδα του και την οικογένειά του: τους γονείς του, τον καλύτερο του φίλο και κυρίως την Μουσουλμάνα γυναίκα του, την Ελμα. Κι ενώ ο Λόρκο φτάνει στο Παρίσι, τα αγαπημένα του πρόσωπα μένουν πίσω και βλέπουν τις μεταξύ τους σχέσεις να δοκιμάζονται την στιγμή που ο πόλεμος εισβάλει στην καθημερινότητά τους. Οι χαρακτήρες του Μελκιό αγωνίζονται να υπερασπίσουν τη ζωή αλλά και την αξιοπρέπειά τους απέναντι στο θάνατο και τον παραλογισμό.

Η μετάφραση του έργου έγινε από την Μαρία Ευσταθιάδη. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αμαλία Γκούμα, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Καύκας, Δήμητρα Λαρετζάκη, Θεόδωρος Οικονομίδης και Αρης Τσαμπαλίκας.

Νέος συγγραφέας

Ο Φαμπρίς Μελκιό είναι νεότατος ελπιδοφόρος συγγραφέας. Πριν από λίγο καιρό του απονεμήθηκε το Βραβείο του Εθνικού Συνδικάτου Κριτικών καθώς και το Βραβείο της Ενωσης των Γάλλων Θεατρικών Συγγραφέων. Στα 31 του χρόνια έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Σαβοΐας. Μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως ηθοποιός. Από το 1998 άρχισαν να εκδίδονται και να μεταδίδονται από το ραδιόφωνο τα πρώτα του κείμενα για παιδιά. Το έργο «H μοιρασιά του Διαβόλου» ανέβηκε με επιτυχία στο Theatre de la Bastille και στην Comedie de Reims. Μέσα στο χρόνο έργα του θα ανεβούν και από τη Comedie Francaise.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή