Πέντε Γκράμμι για την Μπιγιονσέ

Πέντε Γκράμμι για την Μπιγιονσέ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι ήταν η χρονιά της Νόρα Τζόουνς. Και τώρα όλοι μιλούν για την Μπιγιονσέ, που απέσπασε πέντε μουσικά βραβεία Γκράμμι, στην προχθεσινή 46η απονομή στο Λος Αντζελες. Βραδιά που θα θυμούνται όλοι για τα αυστηρά μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ευτράπελα του Super Bowl, αλλά και για τις 105 συνολικά κατηγορίες, τα πολιτικά μηνύματα, τις αμήχανες δηλώσεις, τους απόντες.

Τo πρώτο σόλο άλμπουμ της πληθωρικής και ταλαντούχου Μπιγιονσέ, «Dangerously ilove», την ανέδειξε σε πρωταγωνίστρια της βραδιάς, τοποθετώντας τη στο ίδιο βάθρο με την Αλίσια Κις, τη Νόρα Τζόουνς και τη Λορίν Χιλ, για τα περισσότερα Γκράμμι που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα γυναίκα καλλιτέχνις. Το πρώην μέλος των Destiny’s Child άλλαξε τρεις φορές φόρεμα (χρυσό, τιρκουάζ, μοβ), όχι μόνο γιατί ανέβηκε πέντε φορές στη σκηνή για να παραλάβει αντίστοιχα Γκράμμι αλλά γιατί τραγούδησε και ζωντανά: «Και μόνο το γεγονός ότι με κάλεσαν να ερμηνεύσω τα τραγούδια μου, αρκούσε. Αυτό που ζω τώρα είναι απίστευτο». Λίγη ώρα πριν είχε ανοίξει την τελετή με το «Purple rain» και τον Πρινς, για να γιορτάσουν μαζί ως ντουέτο τα 20 χρόνια από τη γέννηση της ταινίας και της μελωδίας.

Κάποιοι όμως δεν πρόλαβαν να δουν να αναγνωρίζεται το έργο τους, όπως ο Τζόνι Κας, ο οποίος τιμήθηκε μετά θάνατον (για το βίντεο στο «Hurt») και η σύζυγός του, Τζουν Κάρτερ, η οποία πέθανε επίσης τον περασμένο χρόνο (καλύτερο φολκ άλμπουμ), όπως και ο Τζορτζ Χάρισον. «Απών» και ο Γουόρεν Ζέβον, ο οποίος πέθανε από καρκίνο λίγες μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του «The wind», που ψηφίστηκε ως το καλύτερο σύγχρονο φολκ άλμπουμ της χρονιάς και απέσπασε δύο βραβεία, τα πρώτα και τα τελευταία της καριέρας του. Οσο για τον 53χρονο Λούθερ Βαντρός, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, τα τέσσερα Γκράμμι για το «Dance with my father» με σόουλ πινελιές (ανάμεσά τους και ντουέτο με την Μπιγιονσέ) σίγουρα θα λειτουργήσουν σαν βάλσαμο, αφού δεν κατόρθωσε να βρεθεί ούτε στην τελετή.

Φανερά μετανιωμένος, ο καλύτερος ποπ ερμηνευτής και υπεύθυνος για το ποπ άλμπουμ της χρονιάς Τζάστιν Τιμπερλέικ απολογήθηκε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του λίγες ημέρες πριν στο Super Bowl, όταν έσκιζε το ρούχο της Τζάνετ Τζάκσον: «Αυτή είναι επισήμως η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου. Ξέρω ότι υπήρξε μια δύσκολη εβδομάδα για όλους μας. Εχω μετανιώσει για ό,τι έγινε και σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν τίποτα προσχεδιασμένο. Σας ζητώ συγγνώμη αν σας προσέβαλα». Δεν είναι τυχαίο πως η συνοδός του ήταν η μητέρα του.

Σε μια απονομή για… απόντες, η Τζάνετ Τζάκσον δεν ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί αφού αρχικά της απαγορεύτηκε να ανεβεί στη σκηνή και της επιτράπηκε η είσοδος μόλις δύο 24ωρα πριν. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS δεν μπορούσε να πάρει κι άλλο ρίσκο την Κυριακή το βράδυ. H αναμετάδοση της βραδιάς, αν και ζωντανή, γινόταν με πέντε λεπτά καθυστέρηση για να υπάρχει χρόνος για… λογοκρισία.

Από δύο Γκράμμι απέσπασαν και ο Τζακ Γουάιτ των «Γουάιτ Στράιπς», όπως και ο Εμινεμ. H τραγουδίστρια Αλισον Κράους, μετράει τρία, όπως και οι Outkast. Το βρετανικό συγκρότημα «Κόλντπλεϊ» ανέβασε τις μετοχές του με το «Clocks» ως γκρουπ της χρονιάς. Τα μέλη του αφιέρωσαν το βραβείο στον Τζόνι Κας, όπως και στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, «που ευχόμαστε μια μέρα να γίνει πρόεδρός σας».

Για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ημέρα που οι Μπιτλς κατέκτησαν την Αμερική, ο Στινγκ ανέβηκε στη σκηνή, μαζί με τους Ντέιβ Μάθιους και Βινς Γκιλ. Οι Μπιτλς απέσπασαν και βραβείο(!), το οποίο παρέλαβαν η Γιόκο Ονο και η χήρα του Τζορτζ Χάρισον, Ολίβια. O σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ μίλησαν από το Λονδίνο. Για να παίρνουν μαθήματα και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Εvanescence.

Οι αουτσάιντερ της απονομής; Μπιλ Κλίντον, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Σοφία Λόρεν, οι οποίοι τιμήθηκαν για την ανάγνωση του «Πέτρου και του λύκου» αλλά δεν ταξίδεψαν στο Λος Αντζελες για να παραλάβουν το Γκράμμι τους. Τέλος καλό, όλα καλά; Μπορεί να μη σκίστηκε κανένα ρούχο, όμως η Μπιγιονσέ δεν έχασε την ευκαιρία να αποκαλύψει το φούξια εσώρουχό της, ενώ στην περίπτωση της Κριστίνα Αγκιλέρα όταν ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο για την καλύτερη ποπ ερμηνεία με τολμηρό ντεκολτέ, το CBS φρόντισε να καλύπτει το στήθος της με ειδικό γράφημα. Κι εκείνη, απτόητη, δήλωνε: «Δεν θα ήθελα ποτέ να μου συμβεί αυτό που συνέβη στην Τζάνετ». Γι’ αυτό και προτίμησε να εκτεθεί από μόνη της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή