Από την Αθήνα στη Γενεύη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδεια για την εξαγωγή τριάντα οκτώ εικόνων και έργων τέχνης που προέρχονται από τη Συλλογή Ειρήνης Ανδρεάδη και το Μουσείο Μπενάκη έδωσε προχθές το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα αντικείμενα θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Musees d’ Art d’ Histoire» της Γενεύης που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 του μηνός μέχρι και τις 30 Μαΐου.

Βέβαια, με τη συλλογή Ανδρεάδη το Συμβούλιο είχε ασχοληθεί και πριν από λίγο καιρό, όταν αναγνώρισε τους τρεις γιους της αποθανούσης συλλέκτριας ως κατόχους της συλλογής. Τώρα έδωσε άδεια για την εξαγωγή των 35 έργων που αποτελούν μέρος της συλλογής και χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα. Ανάμεσά τους είναι δύο εικόνες του Εμμανουήλ Λαμπάρδου, τρεις του Εμμανουήλ Τζάνε (Βρεφοκρατούσα, Αγιος Ονούφριος και Φυγή στην Αίγυπτο) και η Κοίμηση του Οσίου Σάββα από τον Φιλόθεο Σκούφο. Θα ταξιδέψουν ακόμη η Παναγία Γαλακτοτροφούσα, ο Αγιος Νικόλαος με σκηνές βίου, η Παναγία του Πάθους, ένα κεντρικό φύλο τριπτύχου με παράσταση τον ασπασμό Πέτρου και Παύλου, η Παναγία η Γλυκοφιλούσα, η Φιλοξενία του Αβραάμ, η Αγία Ματρώνα, οι Αγιοι Πάντες, πέντε τμήματα επιστυλίου κ.ά.

Οπως εξήγησε η κ. M. Πάντου (ανέλαβε τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) ζητήθηκε και η γνώμη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων Ιδιωτικών Συλλογών. H συζήτηση, πάντως, του θέματος αυτού έφερε στην επιφάνεια κι ένα παράπονο του καθηγητή κ. Νίκου Ζία, ο οποίος επεσήμανε ότι για τέτοια θέματα πρέπει να ζητείται και η γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης. «Αν αυτό σβήσει, θα είναι σε βλάβη και των αρχαίων και της σωστής προβολής τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή