Μουσείο κινηματογράφου στο Λος Αντζελες

Μουσείο κινηματογράφου στο Λος Αντζελες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα θα γνωρίζαμε την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών Κινηματογράφου χωρίς το πιο διάσημο «παιδί» της, τα βραβεία Οσκαρ. Είναι ο σημαντικότερος κινηματογραφικός θεσμός στον πλανήτη, η τελετή της απονομής (φέτος, στις 29 Φεβρουαρίου) προκαλεί παροξυσμό δημοσιότητας σε δεκάδες χώρες σ’ όλο τον κόσμο και αποφέρει κέρδη 134 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Με αυτά τα δεδομένα, το φημολογούμενο σχέδιο της Ακαδημίας να προχωρήσει στην κατασκευή ενός μουσείου που θα είναι αφιερωμένο στον κόσμο του θεάματος, ακούγεται απολύτως φυσιολογικό. Μάλλον το γεγονός ότι η Ακαδημία δεν έχει έως σήμερα υλοποιήσει κάτι ανάλογο, προξενεί, ίσως, μεγαλύτερη εντύπωση.

Αβεβαιότητα

Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα δεν είναι καινούργια. «Είναι κάτι που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ακαδημίας, Τζον Πάβλικ. Προς το παρόν, το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας (συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Τομ Χανκς και ο σημερινός πρόεδρος της Ακαδημίας, Φρανκ Πίρσον) έδωσε το «πράσινο φως» για τη σύσταση μιας επιτροπής που θα διερευνήσει την προοπτική ίδρυσης ενός διεθνούς εμβέλειας κέντρου στην καρδιά του Λος Αντζελες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πάβλικ, «δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και μπορεί να μας πάρει και 10 χρόνια πριν το δούμε να πραγματοποιείται».

Υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε αυτήν τη φάση τον προϋπολογισμό, την ακριβή θέση ή το όνομα του αρχιτέκτονα. Αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο, το νέο μουσείο πιθανότατα θα σχηματίσει ένα «πολιτιστικό τρίγωνο» με το μουσείο «J. Paul Getty» και το νέο συναυλιακό κέντρο «Walt Disney» στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Οσο για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αξιοποιηθεί η Ερευνητική Βιβλιοθήκη της Μάργκαρετ Χέρικ που ανήκει στην Ακαδημία. Εδώ κάποιος μπορεί να ανακαλύψει από αφίσες της εποχής του βωβού κινηματογράφου έως τα ρούχα που φορούσε η Βίβιαν Λι στις τελευταίες σκηνές του «Οσα παίρνει ο άνεμος». Ταυτόχρονα το νέο μουσείο θα καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει και κέντρο συντήρησης κινηματογραφικού υλικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή